UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH

Hitno riješiti problem (ne)izdavanja rješenja o samoizolaciji

Nije nam jasno kako će retroaktivno riješiti problem osoba koje nisu dobile rješenja o samoizolaciji, nego su bili upućeni na bolovanja, navode iz Udruženja

Smailbegović: Na čelu Udruženja. Arhiv

Piše: A. J.

4.11.2020

Nakon što je javno zatražilo provjeru navoda, Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovinenezvanično je iz kantonalnih inspekcija potvrđeno da u značajnom broju slučajeva kantonalni sanitarni inspektori nisu izdavali naloge za samoizolaciju osobama zaraženim koronavirusom ili onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, nego ih upućuju ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje.

- Rečeno nam je da je uzrok tome nekoordiniran rad između kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i kantonalnih inspekcija. Također, imamo informacije od naših članica da je ova pojava najprisutnija na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona - kažu u Udruženja na čijem čelu je Adnan Smailbegović.

Iz UPFBiH ovakvo postupanje sanitarnih inspektora smatraju neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.

- Pozivamo vlade i krizne štabove kantona u FBiH da što prije adekvatno reagiraju i riješe ovaj problem. Nije nam jasno kako će retroaktivno riješiti problem osoba koje nisu dobile rješenja o samoizolaciji, nego su bili upućeni na bolovanja, ali je to pitanje kojim se moraju pozabaviti što prije - ističu u UPFBiH.

Kao poseban problem navode činjenicu da su se osobe kojima sanitarna inspekcija nije naložila samoizolaciju, nego su bili na običnom bolovanju, mogle neometano kretati i dolaziti u kontakt sa nezaraženim osobama. Tako da se i to mora uzeti u obzir kada se razmatra pogoršanje epidemiološke situacije i drastičan rast broja zaraženih osoba u cijeloj FBiH.

- Apelujemo da vlade i krizni štabovi kantona što prije poduzmu adekvatne mjere i riješe ovaj problem u cilju zaštite života i zdravlja radnika, ali i svih građana FBiH - kažu u UPFBiH.    


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.