REAKCIJA

Kome odgovara ograničavanje broja posmatrača: Sprema li se nova izborna prevara!?

Šehić tvrdi da postoji strah da će oni koji imaju svoje članove biračkih odbora imati i svoje posmatrače

M. Aščić

Je li narušeno pravo birača

Foto: Avaz


Iz Centralne izborne komisije (CIK) jučer je potvrđeno za „Avaz“ da su zaprimili pismo iz SDS-a, iz kojeg su dan ranije ustvrdili da je ograničavanje broja posmatrača, koje je u svojoj instrukciji CIK usvojio u julu, kršenje izbornog prava pred predstojeće lokalne izbore.

Veliki propust

Iz SDS-a traže od CIK-a da izmijeni trenutnu instrukciju za izborni dan, prema kojoj općinska izborna komisija, zbog preporuka zdravstvenih organa, određuje koje političke opcije mogu imati posmatrača, jer će to, kako su naveli, biti najveći propust u historiji izbora u BiH.

Suad Arnautović, član CIK-a, rekao je jučer za „Avaz“ da je SDS poslao pismo, ali da se iz njega ne vidi šta traže. Na naše pitanje hoće li CIK o tome raspravljati, Arnautović nam je kratko odgovorio da CIK takvu instrukciju nije ni donio.

Međutim, očigledno je da novonastala situacija stvara dodatni prostor za izborne manipulacije. To nam je jučer potvrdio i Vahid Šefić, bivši član CIK-a, i aktuelni član Koalicije „Pod lupom“, koja prati izborni proces u BiH.

  • Šehić: Ranije upozoravali

    Šehić: Ranije upozoravali

    Foto: Arhiv


Šehić tvrdi da je ranije upozoravao da će općinske i gradske izborne komisije, s obzirom na epidemiološku situaciju u BiH, morati voditi računa kod određivanja prostora gdje će biti biračka mjesta, a posebno da će biti ograničen broj posmatrača.

- Sada se stvarno dovodi u pitanje ko će na koji način posmatrati izbore u ulozi posmatrača, kao jednog od kontrolnih mehanizama da se poštuje Izborni zakon i provedbeni akt CIK-a. Ovdje dolazimo u situaciju da će birački odbori, koji su predloženi od političkih stranaka, imati mogućnost da limitiraju broj posmatrača na biračkim mjestima - kaže Šehić.

Ističe da su predstavnici „Pod lupom“ razgovarali s CIK-om jer „i mi strahujemo da će, naprimjer, biti uskraćen ulazak na biračko mjesto mnogim posmatračima Koalicije, kojih će biti 3.000“.

- Postoji bojazan da će oni koji imaju svoje članove biračkih odbora imati svoje posmatrače, što nije dobro za legalitet provedbe izbornog procesa u BiH - govori Šehić.

  • Prašović-Gadžo: Izborne krađe

    Prašović-Gadžo: Izborne krađe

    Foto: Arhiv


Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović-Gadžo kazala nam je jučer, komentirajući zahtjev SDS-a, da „godinama pratimo i svjedočimo brojnim izbornim krađama“.

Imamo problem

- Uloga posmatrača u izbornom procesu je zakonom definirana. I ne samo to, birački odbori su u obavezi posmatračima iz različitih stranaka predočiti broj glasova. Ukoliko CIK smatra da posmatrači nisu važni i da njihov broj mogu umanjiti samovoljno zbog pandemije, onda imamo veliki problem. A taj problem je očigledna priprema velike izborne krađe - navodi Prašović-Gadžo.

Magazinović: Svakome je jasno čemu ovo vodi

- Neugodno sam iznenađen odlukom CIK-a kojom otvaraju prostor za izborne prevare. Pa, svakome je jasno čemu ovo vodi. Nekad mi se čini da CIK neke stvari radi namjerno da bi pogodovali određenim strankama i pojedincima, a nekada da jednostavno ne znaju raditi svoj posao. Ne znam šta je gore od to dvoje - rekao nam je Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH u Parlamentu BiH.

Izbori su  unaprijed pokradeni, a “pobjednici” vidljivi. No, nemojmo zaboraviti i to da oni koji krše zakon moraju biti sankcionirani, kaže Prašović-Gadžo.  

Više o:

Izbori CIK Prevara
NA VRH

Podijeli članak na