SAMIT BERLINSKOG PROCESA

Turković: Zbog blokade sjednice Vijeća ministara BiH je jedina zemlja regiona koja neće moći prihvatiti dokumente

Riječ je o dokumentima čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju na bazi četiri slobode Evropske Unije te omogućiti tržištu zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu EU, rekla Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegevoine Bisera Turković. Agencije

A. Č.

9.11.2020

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegevoine Bisera Turković rekla je da je sutra, kada će se održati online Samit Berlinskog procesa u Sofiji, predviđeno da šest zemalja zapadnog Balkana prihvate tri izuzetno važna dokumenta za ubrzanje puta regiona prema Evropskoj uniji.  

- Radi se o Deklaraciji lidera zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi za zapadni Balkan.

Riječ je o dokumentima, čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju, na bazi četiri slobode Evropske Unije (sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba), te omogućiti tržištu zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu EU. 

Ovdje treba dodati i digitalnu agendu, koja treba omogućiti našim zemljama da se približe nivou informatičkog društva EU. Također, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržiste predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura.

Nakon blokade posljednje hitne sjednice Vijeća ministara u petak, 6. novembra, od strane ministara iz HDZ-a, Bosna i Hercegovina je došla u situaciju da bude jedina zemlja regiona, koja u utorak neće biti u mogućnosti da prihvati navedene dokumente. Ukoliko se to desi, naša zemlja će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji - izolovana iz Berlinskog procesa i regionalne saradnje, što bi moglo da ima veoma ozbiljne poslijedice, kako na daljnji put BiH prema EU, tako i na efikasno korištenje sredstava od strane naše zemlje iz Investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Podsjećam da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija - saopćila je ministrica Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.