POŽALILA SE NA PRITISKE

Ode Samra, dođe Haris: Da li su se četiri kandidata povukla samo da bi Zahiragić mogao zasjesti u Skupštinu KS?

Na njeno mjesto doći će „kontroverzni“ mladi kadar ove stranke Haris Zahiragić. I upravo u njegovom postavljanju postoji mnoštvo indikativnih stvari

Haris Zahiragić. Arhiv

Piše: D. Hadžović

9.11.2020

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević iz Stranke demokratske akcije (SDA) predala je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da se povuče s ove funkcije.


Žrtva pritisaka

"Gazija" Haris Zahiragić. Facebook

U svom status na Facebooku, kazala je da će “privatne razloge zadržati za sebe”, a obrazlažući one profesionalne, između ostalog, je navela:

-Protekle dvije godine u Skupštini Kantona Sarajevo bile su burne, od bavljenja tim emanetom nisam imala dovoljno vremena za svoju struku i porodicu. S obzirom da imam troje djece, ali i da volim svoju struku, odlučila sam da se u vremenu koje je ispred mene njoj posvetim više.

Također, aktuelna politička situacija u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje se nepošteni ljudi predstavljaju poštenima, nemoralni moralnim, a s druge strane na mene i druge kolege i kolegice iz moga Kluba se vrše stalni neprimjereni pritisci, spadaju među razloge zbog kojih smatram kako to nije klima u kojoj se ja kao žena i majka troje djece osjećam ugodno.

Kao što se iz navedenog statusa može vidjeti, Ćosović-Hajdarević jasno je otkrila da iza njenog povlačenja stoje pritisci, iako nije otkrila o kakvoj vrsti pritisaka se radilo.

Na njeno mjesto doći će „kontroverzni“ mladi kadar ove stranke Haris Zahiragić. I upravo u njegovom postavljanju postoji mnoštvo indikativnih stvari.

Četiri kandidata za jednog Harisa

Naime, i pored snažne promocije i velike prisutnosti u javnosti, na izborima 2018. Zahiragić nije uspio ostvariti dovoljno dobar rezultat da uđe u Skupštinu. I nakon odluke Ćosović-Hajdarević da se povuče iz Skupštine, Zahiragić je bio daleko od početka reda. Sljedeći na listi SDA na izborima 2018. godine bio je Hazim Bahtanović, te je, prema tom redoslijedu, upravo on trebao zamijeniti. Međutim, odustao je poslavši CIK-u obavijest. Senija Milišić i Senad Hasanspahić, koji su sljedeći bili na listi, uradili su isto što i Hasanspahić.

Tako će, gle, čuda, Zahiragić koji je tek četvrti po redu iza Samre Hajdarević za ulazak u Skupštinu, uspjeti postati  zastupnik.

Ovo „čudo“, međutim, postat će uveliko jasnije ako se uzme u obzir da je Zahiragić mladi miljenik predsjednika stranke Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije. Upravo se Izetbegović najzaslužnijim smatra za ulazak Zahiragića u Predsjedništvo SDA, kao i veliku pažnju i prostor koji dobija unutar stranke. Zahiragić ne ostaje dužan, pa tako u učestalim komentarima na društvenim mrežama srčano brani svog stranačkog predsjednika od svake vrste kritika i diskreditacija.

Da li je Zahiragić povezan s „pritiscima“ o kojima je govorila Ćosović-Hajdarević, zasad ostaje nepoznato, no činjenica da su se četiri kandidata  „odlučila“ povući prije nego što je Zahiragić mogao nekako zasjesti u skupštinsku klupu, jasno pokazuje ko je „omiljeno dijete“ u Stranci demokratske akcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.