SJAJNE VIJESTI

Vakcina budi nadu!

Ovo je veoma optimistično, kaže virusolog Šukrija Zvizdić

Više od 43.000 dobrovoljaca dobilo ili dvije doze vakcine ili placebo. Agencije / Ilustracija

Piše: N. Ajnadžić

10.11.2020

Objava američkog farmaceutskog diva “Pfizera” da je njihova vakcina, koju razvijaju sa “BioNTechom”, 90 posto efikasna u borbi protiv koronavirusa odjeknula je svijetom.

U momentu kada države broje na desetine, čak i stotine hiljada novozaraženih virusom COVID-19, ova vijest obradovala je sve.

Spriječiti zarazu

Postotak od 90 posto, koji se odnosi na uspješnost vakcine, kako su kazali iz “Pfizera”, mnogo je bolji od očekivanog, posebno ako ostane tako.

- Takozvana privremena analiza proučavala je prva 94 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom između više od 43.000 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze vakcine ili placebo – saopćeno je jučer.

Naglasili su da je cjepivo pružalo zaštitu sedam dana nakon druge doze i 28 dana poslije početne doze cjepiva.

- Sjajan dan za nauku i čovječanstvo. Prva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa u trećoj fazi su pokazala da je njome moguće spriječiti zarazu - kazao je izvršni direktor “Pfizera” Albert Bourla.

Dodao je da dostižu prekretnicu u razvoju vakcine i to u trenutku kada je to najpotrebnije, kada se pune bolnički kapaciteti i kada je urušena ekonomija. Procjenjivat će se i da li vakcina štiti ljude od teške bolesti COVID-19 i može li pružiti dugoročnu zaštitu, čak i kod pacijenata koji su ranije bili zaraženi. FDA je ranije izjavila da bi očekivala najmanje 50 posto efikasnosti bilo kojeg cjepiva protiv koronavirusa.

Zvizdić: Rezultati ulijevaju nadu. Arhiv

Nema mutacija

Ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, prof. dr. Šukrija Zvizdić za “Avaz” je kazao da je ovo dobra informacija i veoma optimistična.

- Ova treća faza istraživanja napreduje. Nisu to definitivni rezultati, ali ulijevaju nadu za uspješno pronalaženje efikasne vakcine, koja će pobuditi organizam na proizvodnju i humoralnog i celularnog imuniteta. Ovo je optimistično – kaže Zvizdić.

Ipak, smatra da treba sačekati definitivni rezultat, odnosno hoće li ove vakcine u potpunosti i za duže vrijeme štititi inficirani organizam.

- Vakcine nemaju veliki neželjeni procent, a naročito ne težih komplikacija, što bi kompromitiralo takvu vakcinu. Dobro je i što nije došlo do značajnih mutacija virusa. Vakcine napravljene za ovaj koronavirus će biti u dogledno vrijeme efikasne jer nemamo pojave mutacije virusa da bi one ugrozile njihovu primjenu – zaključio je Zvizdić.

EU uskoro potpisuje ugovor

Evropska unija uskoro će potpisati ugovor o nabavci miliona doza ovih vakcina. Evropska komisija, koja pregovara s proizvođačima cjepiva u ime država članica, kazala je u septembru da je zaključila pripremne pregovore o isporuci 200 miliona doza njihove potencijalne vakcine protiv virusa COVID-19. EU je već sklopila ugovore s “AstraZenecom”, “Sanofijem” i “Johnson & Johnsonom” o kupovini njihovih potencijalnih cjepiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.