NOVO POJAŠNJENE

Ko je sve "pošteđen" zabrane kretanja nakon 23 sata

Za kontrolu Naredbom su zadužene kantonalne uprave policija nadležnih kantonalnih ministarstava

Policija će kontrolirati građane. Arhiv

A. Ka.

11.11.2020

Nakon nove Naredbe kojom se, između ostalog, ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana, iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona. 

Kako je saopćeno danas iz Kriznog štaba, iz stavka (1) ove tačke, stoji dalje u Naredbi, “izuzimaju se svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BiH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Bliže isntrukcije

- Za kontrolu spomenutog, stoji u Instrukciji, Naredbom su zadužene kantonalne uprave policija nadležnih kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim propisima o javnom redu i miru – navodi se u saopćenju. 

S ciljem davanja bliže instrukcije za rad mjerodavnim upravama policija, iz Kriznog štaba/stožera FMZ navode sljedeće:

- Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana ili službenu legitimaciju da pripadaju službama koje su neposredno uključene u mjere i aktivnosti na sprječavanju epidemije. 


Navedeno se odnosi i na članove biračkih odbora i sve one koji sudjeluju u organizaciji i provođenju lokalnih izbora u BiH u 2020. godini, a zašto trebaju imati odobrenje CIK-a. Članovi političkih stranaka koji neposredno sudjeluju u lokalnim izborima 2020. također trebaju imati potvrdu političke stranke za eventualno kretanje u vremenu od 23.00 do 5 ujutro. Za putnike u međugradskom i međunarodnom prijevozu, potrebno je nadležnim policijskim službenicima prilikom kontrole, predočiti voznu kartu ili ako ulaze u zemlju iz inozemstva na graničnom prijelazu, u vrijeme važenja mjere ograničenja kretanja, predočiti pasoš iz koje je vidljivo da je putnik ušao u zemlju u satu kada je ograničeno kretanje, te im se treba omogućiti nesmetano prolaz do mjesta odredišta. 

Međunarodni prijevoz

U slučaju da po putnike u međunarodnom prijevozu dolazi pratnja, recimo iz drugog grada i slično, potrebno je istu najaviti nadležnoj upravi policije, kako bi se omogućio nesmetano prolaz. Za putnike, koji u ranim jutarnjim satima, znači prije 5 sati ujutru, putuju iz mjesta prebivališta odnosno boravišta, prema međunarodnim aerodromima, radi obavljanja leta u ranim jutarnjim satima, potrebno je prilikom kontrole predočiti avionsku kartu. Mjera ograničenja kretanja ne odnosi se na vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija – stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.