PRENOSIMO

Pećanin: Pobjedom Bajdena otići će u paramparčad svi projekti Srpskog svijeta

Pećanin je kazao da je promjena stanara u Bijeloj kući ohrabrujuća vijest za prozapadne snage

Senad Pećanin. Agencije

A. Ka. / Antena M

11.11.2020

Sarajevski advokat i nekada jedan od najboljih novinara na prostoru bivše Jugoslavije Senad Pećanin bio je gost današnje Drugačije radio veze, prenosi „Antena M“. 

Govoreći o mogućim promjenama politike SAD na Balkanu, nakon pobjede Džoa Bajdena, Pećanin je kazao da je promjena stanara u Bijeloj kući ohrabrujuća vijest za prozapadne snage.

Dobra vijest za prozapadne snage na Balkanu

- Promjena u Bijeloj kući je nagoviještaj promjene u kojoj će u paramparčad otići, prije svega svi projekti Srpskog sveta, što je eufemizam za projekat 'Velike Srbije'. Stoga, svi oni koji svoje nade vežu za budućnost EU i NATO, imaju razloga za optimizam. 

Ocjena da je Bajdenovom pobjedom zaustavljena Vučićeva hegemonija u regionu, po Pećaninu ima smisla. Srbijanska politika je, kako kaže, sav ulog bacila na jednu, gubitnički kartu i to će imati posljedica.

- Nesumnjivo je da je Bajden možda prvi američki predsjednik koji jako dobro osobno zna stavove i situaciju u regionu. Koji zna prirodu velikosrpskih državnih ambicija kada je region u pitanju, koji osobno zna manje više sve lidere regiona u zadnjih trideset godina. Tako da ima puno razloga za optimizam da će se velikodržavne aspiracije na Balkanu svesti na nivo koji neće dovesti čitav region u situaciju kakva je danas.

Pećanin se osvrnuo i na ponašanje Ambasade SAD u prethodnim, po Crnu Goru tenzičnim mjesecima. Kaže da je dosadasnji način funkcioniranja ambasade SAD-a u Podgorici je manje više slika čitave Trampove administracije.

- To je jedan prilično površan, nezainteresovan odnos, ignorisanje činjenica i okretanje glave pred onim što je vidio čitav svijet. Uticaj američkih ambasada u regionu, koji je od izuzetnog značaja, bio je odlika jednog arhaičnog, anahronog, potpuno nekontrolisanog odnosa američke vanjske politike, koju je personificirao Tramp. Da smo imali situaciju kakva je sada, da je bila ozbiljnija administracija, mnoge stvari u regionu ne bi bile ovakve kakve su danas. Ovaj period koji je karakterisala potpuna odsutnost bilo kakve strategije, biće prošlost.

Komentarišući izjavu portparolke Evropske komisije Ane Pisonero da se raduje saradnji sa vladom CG, zanemarujući da u njoj nema manjinskih predstavnika i da je praktično etnički čista, Pećanin kaže da se takve izjave više neće dešavati, te da će administracija Bajdena uozbiljiti administraciju u Briselu.

- Kada se ponovo osnaži partnerstvo EU i SAD, našim regionom baviće se puno kompententnije osobe i osobe koje imaju mogućnost strateškog promišljanja i koje neće ignorisati činjenice koje su više nego jasne na terenu.

Upitan hoće li Bajden imati u Evropi ozbiljne partnere, Pećanin smatra da je nesumljivo da će doći do promjene u odnosima na bolje.

- Izbor Bajdena relaksiraće odnos između EU I SAD-a, na način da će se promijeniti stajalište Trampovo prema EU koje je bilo neprijateljsko. On je taj koji je javno ohrabrivao Bregzit, on je taj koji je uveo tarife na proizvode i praktično objavio trgovinski rat EU, on je taj koji je podržavao autokratske lidere. Odnosi će biti u zoni puno predvidljivijih nego što je to slučaj sa dosadašnjom vladavinom Trampa.

Dodik i Čović imaju razloga za zabrinutost

Puno je razloga za utemeljenost ocjene u regionu i BiH, da počinje zalazak Milorada Dodika i zaokret Dragana Čovića.  

- Što se tiče same čestitke Dragana Čovića Bajdenu, ona ima jednak značaj kao i čestitka Nebojiše Medojevića Donaldu Trampu. Sasvim je izvjesno da politike koje personificiraju Dodik i Čović u BiH imaju razloga za zabrionutost i nesumnjivo je da je Dodik na putu na kojem će biti vrlo teško, čak i nemoguće, izgraditi poziciju u kojoj je moguć partnerski odnos u kojem će SAD podržavati ono što on godinama radi, mrcvari BiH i postaje remetilački faktor u čitavom regionu. Sa te strane Dodik će se još više vezati za Rusiju i za Beograd, ali je pitanje kako će Beograd poziciju zauzeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.