KANDIDAT ZA NAČELNIKA

Nedžad Koldžo: U mojim mandatima realizirano je oko 1.600 projekata!

Ne volim reći za sebe da sam političar, volim da kažem da sam prvi domaćin ove lokalne zajednice

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

13.11.2020

Koldžo: Izuzetno sam zadovoljan svojim dosadašnjim radom. Promo

Nedžad Koldžo, kandidat SDA za načelnika Općine Novo Sarajevo, u intervjuu za „Avaz“ osvrnuo se na dosadašnje mandate, posebno na protekle četiri godine, te predstavio ključne ciljeve i projekte koje je planirao realizirati u narednom mandatu.

Kako ocjenjujete protekle četiri godine u Općini Novo Sarajevo, odnosno kako ste zadovoljni realizacijom projekata bitnih za građane ove lokalne zajednice?

- S pravom mogu reći da sam izuzetno zadovoljan svojim dosadašnjim radom, budući da je u mojim mandatima realizirano oko 1.600 projekata, od kojih je većina kandidirana na osnovu inicijativa i prijedloga građana, čime smo na taj način većim dijelom i rješavali njihove ključne probleme.

Svaki realizirani projekt u određenoj oblasti smatra se uspjehom. Čitav je niz infrastrukturnih, komunalnih i saobraćajnih projekata koji su realizirani s ciljem unapređenja kvaliteta života naših sugrađana, a možda su po visini investicija najznačajniji uspostava „Dječije kuće“, uspostava mreže centara za zdravo starenje, izgradnja dječijih parkova u ulici Envera Šehovića, Južne longitudinale i kružnih tokova, Sportske dvorane, ambulanti, te sanacija školskih objekata. Posebno sam ponosan na sve što smo radili kada je u pitanju briga o osobama treće životne dobi, zbog čega i sami kažu da smo lider u ovoj oblasti.

Ključni ciljevi

U okviru naše nadležnosti, poduzeli smo dosta aktivnosti u cilju poboljšanja položaja mladih kroz dodjelu stipendija, projekte iz oblasti sporta i kulture, kroz program aktivne politike zapošljavanja te saradnju sa školama. Općina u svojoj Strategiji razvoja ima segment brige o mladima, a planiramo i izradu posebne strategije prema mladima. Pružamo i kontinuirano podršku porodiljama, a izdvajamo i značajna sredstva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje. Ponosan sam i na to da imamo jednu efikasnu općinsku administraciju, čime smo u stanju da 2/3 budžeta Općine vraćamo građanima. 

Predstavite nam Vaše ključne ciljeve i projekte koje ste planirali realizirati u narednom mandatu?

- Jedna smo od prvih Općina koja je izradila Strategiju razvoja do 2023. godine uz punu pomoć i podršku naših sugrađana. Moja obaveza je da i dalje radim na realizaciji projekata i ostvarivanju ciljeva sadržanih u Strategiji, a koji su velikim dijelom sadržani u programu „10 + 10“. Radi se upravo o deset velikih projekata koji su proistekli iz Strategije, dok drugih deset programa predstavljaju kontinuirane aktivnosti koje su već započete, a uglavnom imaju socijalni, kulturni i sportski karakter.

S obzirom na vrijeme i situaciju u kojoj se nalazimo te na evidentnu potrebu da će se općine morati uključiti u segment pružanja pomoći građanima u prevazilaženju posljedica krize izazvane pandemijom, moram naglasiti da će u ovom slučaju ljudi, odnosno građani biti naš prvi prioritet.

Od pojave pandemije koronavirusa poduzeli smo niz različitih preventivnih mjera. Prvi smo i jedini u državi proveli nekoliko sistemskih dezinfekcija cjelokupnog javnog prostora općine, a realizirali smo i sedamnaest programa pomoći ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica namijenjenih najugroženijoj populaciji stanovništva te privrednim i fizičkim subjektima, a kojima je bilo obuhvaćeno više desetina hiljada naših sugrađana.

Bez obzira na sve druge planove i po cijenu da temeljito promijenimo prioritete koji su obično sadržani u budžetima, sve svoje kapacitete usmjerit ćemo na pružanje pomoći građanima u prevazilaženju negativnih posljedica pandemije, a spremni smo da pomognemo i u nabavci vakcina. Ljudi su naše najveće bogatstvo i u ovom teškom trenutku smo potpuno svjesni da se moramo orijentirati na pružanje pomoći svim ugroženim kako bi naše društvo opstalo.

Brojne nagrade

Kažete za sebe često da ste Vi prvi domaćin Općine i načelnik svih građana, šta pod time podrazumijevate? 

- Ne volim reći za sebe da sam političar, volim da kažem da sam prvi domaćin ove lokalne zajednice i apsolutno prihvatam da sam krivac za sve ono što je eventualno loše na prostoru općine Novo Sarajevo, a u nadležnosti je Općine, ali isto tako da sam zaslužan za najveći broj svih onih stvari koje se prepoznaju kao dobre i koje su prepoznate od niza različitih institucija i organizacija koje su nam dodijelile brojne prestižne nagrade.

Kampanja pojedinih protukandidata upitnih kompetencija bazira se samo na omalovažavanju

- Činjenica je da se kampanja pojedinih protukandidata upitnih kompetencija bazira isključivo i samo na omalovažavanju svega što smo uradili, a nikako na predstavljanju novih ideja i vizija. Njihova obećanja bazirana su na svemu što mi već radimo ili čiji su procesi realizacije u toku, a da ne spominjem obećanja koja uopće nisu u skladu s nadležnostima jedinica lokalne samouprave.

S tim u vezi, izuzetno sam ponosan da su većina drugih političkih subjekata i veliki broj nevladinih organizacija to prepoznali, te da su mi dali podršku na predstojećim lokalnim izborima kako bi i dalje zajedno radili na unapređenju razvoja i napretka našeg Novog Sarajeva – rekao je načelnik Nedžad Koldžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.