NOVA PROVOKACIJA

Dodik Banju Luku nazvao "srpskim gradom", rekao da Sarajevo "mrzi Srbe"

On je istakao da je Republika Srpska iskoristila pravo da ima specijalne veze sa Srbijom

Dodik: Banju Luku nazvao "srpskim gradom". RTRS

G. M. / Srna

13.11.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je saradnja Republike Srpske i Srbije najbolja moguća, te da je 59 miliona eura u posljednjih sedam godina Srbija uložila u RS.

- Cilj je bio da u svim opštinama realizujemo neki od infrastrukturnih projekata koji će biti finansiran sredstvima Srbije, Republike Srpske i lokalnih zajednica, što i ostvarujemo - rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska iskoristila pravo da ima specijalne veze sa Srbijom.

Stanje u Srbiji stabilno

- Nismo dozvolili da ove veze budu redukovane na način kako misli političko Sarajevo i visoki predstavnik u BiH. Smatrali smo da treba da upotrijebimo najbolje moguće prakse i kada smo krenuli da razgovaramo otvorila se široka lepeza za moguću saradnju - naveo je Dodik i dodao da je Banjaluka, „nakon Beograda, najperspektivniji i najbolji srpski grad“, koji vodi Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju važne datume iz historije, a trenutno ih je šest, među kojima i obilježavanje Dana zastave.

On je naglasio da je Srbija došla u poziciju da ima stabilan politički vrh, Vladu i Narodnu skupštinu.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima sentiment prema ovom prostoru i na najbolji način je otvorio put saradnje RS i Srbije, u čemu je učestvovalo i rukovodstvo Republike Srpske - rekao je Dodik za RTRS i podsjetio da je Srbija dala pet miliona eura za Srebrenicu koji su upotrijebljeni kvalitetno.

On je naveo da će RS i Srbija graditi kapitalne objekte čija je vrijednost nekoliko stotina miliona eura, a jedan od njih je aerodrom Trebinje, za šta će Srbija osigurati više od 80 miliona eura.

- Gradit ćemo i sistem hidroelektrana „Buk bijela“. Prošli smo sve procedure, pribavili papire sa nivoa BiH i nema nikakvih pravnih prepreka za realizaciju ovog projekta koji će koštati oko 500 miliona eura. Zatim ćemo graditi i autoput do Rače i sve su to stvari koje su neophodne nama, ali daju i šansu Srbiji - kaže Dodik.

Sarajevo "mrzi Srbe"

On je napomenuo da realizacijom projekta "Buk bijela" nema privatizacije "Elektroprivrede Republike Srpske".

On je rekao da se želi napisati zajednička izjava povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se u školskom programu izučava zajednička historija u BiH.

- Kakva zajednička istorija, o čemu se priča? Ovo neće biti napisano i nema nikakve izjave - naveo je Dodik.

On je ponovio da je od izuzetnog značaja jedinstvo Republike Srpske i Srbije.

- Potpuno sam uvjeren da Sarajevo mrzi Republiku Srpsku, Srbiju i Srbe. Oni glume neki suživot koji je totalna laž - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.