STAVOVI

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler za „Avaz“: Vaš glas je bitan

Neizlazak na izbore predstavlja propuštenu priliku da se podrži pozitivna promjena koju svi žele

Satler: Zaslužujete da imate pragmatične predstavnike. Arhiv

Piše: E. Halimić

14.11.2020

Lokalni izbori su mjerilo općeg raspoloženja u zemlji, poručio je u izjavi za „Avaz“ šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Satler (Johann Sattler).


Praktičan mehanizam

- Izbori su i praktičan mehanizam koji svim glasačima daje mogućnost da izaberu prave ljude na čelo svojih zajednica - poručio je ambasador Satler. 

Dodao je da će građani BiH ove nedjelje birati kandidate za koje smatraju da mogu osigurati usluge koje poboljšavaju svakodnevni život.

- Širom zemlje biračkom tijelu se pridružuje i nova generacija onih koji su tek napunili 18 godina. Njihova uloga može biti ključna - novi glasovi i nove ideje donose novu energiju - smatra Satler.

Prema njegovim riječima, neizlazak na izbore predstavlja propuštenu priliku da se podrži pozitivna promjena koju svi žele.

- Zaslužujete da imate pragmatične predstavnike koji rade na daljnjem napretku zemlje i nastavku partnerstva s EU. Vaš glas je bitan, iskoristite ga. Izađite u nedjelju na izbore i glasajte sigurno - istakao je Satler.

Trenutna kriza

Satler je nešto ranije sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini poručio građanima BiH da su izbori prilika da se čuje glas građana te da će tu mogućnost imati na lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju, 15. novembra. 

Napominju da trenutna kriza ne umanjuje potrebu za održavanjem izbora, štaviše, ona naglašava važnost biranja ljudi koji su sposobni da ostvare pozitivne promjene. Ipak, vlasti moraju osigurati da građani sigurno glasaju.

Prioritet broj jedan

- Održavanje izbora u skladu s evropskim standardima, uključujući i izbore u Mostaru, prioritet je broj jedan u Mišljenju Evropske komisije, a koje utvrđuje jasan put ka članstvu. Vlasti mogu i trebaju da rade na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja i tako osiguraju da građani u BiH uživaju ista prava i zaštite kao i građani u EU - poručili su ambasadori. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.