STAVOVI

Dario Jovanović za "Avaz": Neko mora u zatvor zbog izborne prevare

Direktor Koalicije "Pod lupom"

Dario Jovanović. ARHIV

Piše: E. Halimić

18.11.2020

Desetine hiljada građana Bosne i Hercegovine ostale su uskraćene za pravo glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima. Potvrdio je to u razgovoru za "Dnevni avaz" direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović.

Ponovno brojanje

- Značajnije nepravilnosti registrirane su na oko 4 posto biračkih mjesta gdje je uočena kombinacija izbornih nepravilnosti, što upućuje na manipulacije izbornim procesom. Već je izvjesno da ćemo tražiti ponovno brojanje glasova na minimalno 88 biračkih mjesta. Na određenim biračkim mjestima su se pojavili viškovi glasačkih listića, ukoliko se potvrde i drugi naši nalazi, tražit ćemo ponavljanje, odnosno poništenje izbora na određenim biračkim mjestima - poručio je Jovanović.

Govoreći o radu specijalnih mobilnih Covid timova, Jovanović je kazao da je to zapravo i najveći problem ovogodišnjih lokalnih izbora.

- Zabilježeno je onemogućavanje prava glasa osobama koje su zaražene i koje su u izolaciji. Imali smo više od 20 prijava građana samo u toku izbornog dana, a koji su se žalili da se nisu mogli prijaviti za glasanje, pa čak i da su im rješenja o izolaciji odbijana kao dokaz. Mobilni timovi se u više navrata nisu pojavili na adresama građana iako je bila potvrđena registracija za glasanje. Nije riječ o stotinama građana kojima je onemogućeno pravo glasa, već o hiljadama, a potencijalno i desetinama hiljada - naglasio je Jovanović.

Ukraden identitet

Dodao je da savjetuje svim građanima da podnesu prigovore Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i da do kraja istraju na tome da zaštite svoje pravo.

- Imamo informacije o pojedinačnim slučajevima vraćanja građana s biračkih mjesta uz izgovor da su prijavljeni za glasanje putem pošte. Najmanje 3.500 građana, a, prema posljednjim informacijama, i više od 5.000 njih se žalilo CIK-u da je njihov identitet ukraden u svrhu glasanja putem pošte, što je potencijalno i najveća izborna prevara. Za ovo neko, kratko i jasno, mora ići u zatvor - istakao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, poseban segment ovog problema jeste što ti građani nisu smjeli biti vraćeni s biračkog mjesta.

- Njima se trebalo ponuditi da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima. Ti listići se posebno pakuju u koverte i šalje u centar za brojanje. U tom slučaju, čak da je neko glasao putem pošte umjesto njih, prioritet ima glas na nepotvrđenom glasačkom listiću. Međutim, brojnim građanima ta opcija nije ponuđena. Otprilike na svakom drugom biračkom mjestu u BiH imali smo slučajeve vraćanja građana - zaključio je Jovanović.

Stranke priznale poraz

- Važno je da su stranke koje su čak bile na vlasti već u izbornoj noći priznale poraz, što ranije nije bio slučaj. Sazrijevamo u tom smislu kao društvo jer niko automatski nije dovodio u pitanje rezultate izbora - istakao je Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.