POTVRĐENO

Medak obmanuo javnost, "Verlab" ovlašten za verifikaciju respiratora!

Državni Institut za mjeriteljstvo potvrđuje da laboratorija Verlab "ima validno rješenje do 11. avgusta 2022. za zakonsku verifikaciju medicinskih sredstava

M. Aš.

Respiratori neispravni pa preko noći ispravni

Foto: Avaz


Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine poslao je jučer Federalnoj upravi Civilne zaštite odgovor da je "Verlab" zakonski ovlašten za verifikaciju respiratora. 

U odgovoru FUCZ, koji potpisuje direktor Zijad Džemić navodi se da „Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ima isključivu nadležnost da uspostavlja, imenuje i nadzire mjeriteljske laboratorije u oblasti zakonskog mjeriteljstva u BiH.

Kako je navedeno, državni Institut za mjeriteljstvo potvrđuje da laboratorija Verlab "ima validno rješenje do 11. avgusta 2022. za zakonsku verifikaciju medicinskih sredstava/uređaja sa mjernom karakteristikom koja obuhvata 11 medicinskih sredstava, među kojima je i ventilator/respirator.“

  • Faksimil odgovora Instituta za mjeriteljstvo FUCZ

    Faksimil odgovora Instituta za mjeriteljstvo FUCZ

    Foto: Avaz


Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) donijela je jučer odluku o obustavi verifikacije kineskih respiratora koje je u BiH po cijeni od 10,5 miliona KM uvezla "Srebrena malina" u vlasništvu osumnjičenog Fikreta Hodžića.

FUCZ, koji je s Vladom FBiH dogovorio nabavku respiratora koje mjesecima istražuje Tužilaštvo BiH i zbog čega je hapšen federalni premijer Fadil Novalić, odluku da "Verlabu" ne dozvoli verifikaciju respiratora donio je na osnovu tvrdnji Željka Medaka, direktora Instituta za akreditiranje BiH - BATA, koji je u medijskim istupima saopćio da „Verlab“ nema akreditaciju za inspekciju respiratora.

No, pošto je sada utvrđeno da je Verlab akreditiran,više je nego jasno da je Medak obmanuo javnost. Osim toga, Verlab je tužio Medaka zbog spornih izjava.

Ali, ni FUCZ ni ''Dre Medical'' javnosti nikada nisu pojasnili kako su uređaji za koje je utvrđeno da su neispravni preko noći postali sigurni i ko se i po čijem nalogu igra životima pacijenata u BiH.

Više o:

FUCZ Verlab
NA VRH

Podijeli članak na