NASTAVLJENO SUĐENJE

Mektić i drugi: Vatrogasci ne koriste dio donirane opreme

Prema riječima Ćuka, kvalitet šljemova nije odgovarao pravilniku kojim je propisana vatrogasna oprema

Mektić ispred Suda BiH. Arhiv

A. J.

19.11.2020

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima, svjedoci Državnog tužilaštva su izjavili da dio vatrogasne opreme koja im je donirana 2017. godine ne koriste, jer im nije potrebna ili je neadekvatna, piše Birn.


Svjedok Tripo Ćuk je kazao da je 2017. godine bio komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Trebinju i da im je te godine Civilna zaštita dostavila doniranu opremu. On je rekao da je Ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sporazum o međugraničnoj saradnji sa Crnom Gorom.


Ćuk je rekao da nije bio u ovoj jedinici kada je naručivana oprema. Od pristigle opreme naveo je 18 kompleta uniformi za gašenje požara na otvorenom, šljemove, opasače, rukavice, megafon, metlarice i naprtnjače. Iako je čuo da bi trebali dobiti čizme, one nisu stigle.


On je kazao da šljemove i metlarice nisu koristili. Prema njegovim riječima, kvalitet šljemova nije odgovarao pravilniku kojim je propisana vatrogasna oprema.


- Više je ličilo na šljemove koje koriste građevinski radnici. Ja nisam imao ovlaštenja da uputim vatrogasce na intervenciju s tim šljemovima - rekao je Ćuk.


Isporučenih 27 metlarica, kako je dodao, profesionalni vatrogasci ne upotrebljavaju. Rekao je da su se one koristile nekada, kada su u akcijama gašenja požara bili uključeni i pripadnici civilne zaštite ili vojske.


Naveo je da su naprtnjače za vodu bile od firme koja se “pokazala loša”, a da su dostavljena vatrogasna odijela bila znatno manjih brojeva.


- Njih smo podijelili momcima nježnije konstrukcije - kazao je Ćuk.


Optuženi Mektić rekao je da su šljemove i drugu opremu pratili certifikati da je riječ o vatrogasnoj opremi. Ćuk je izjavio da nije vidio certifikate, te "niko od vatrogasaca nije htio da ih (šljemove) koristi".


Na pitanje zašto nisu prigovorili na dostavljenu opremu, jer je, kako je rekao Mektić, postojala bankarska garancija i moglo se intervenisati, svjedok je kazao da su oni to prihvatili kao donaciju i nisu željeli da se žale.


Garaplija je svjedoku predočio fotografiju s uručenja opreme u Trebinju na kojoj se, kako je rekao, vidi da je druga marka naprtnjača od one koju je svjedok spomenuo, kao i da je iste takve naprtnjače jedinica iz Trebinja nabavljala kasnije. Svjedok je naveo da je, koliko se sjeća, bila druga marka, te da nije učestvovao u preuzimanju opreme.


Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Evropska unija (EU) u periodu 2015–2017. godina.


Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.


Svjedok Petar Jurić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice iz Mostara, opisao je propisane dijelove vatrogasne opreme, napominjući da ona za gašenje požara u zatvorenom mora biti dosta kvalitetnija.


Govoreći o donaciji opreme u 2017. godini, on je kazao da se ne sjeća da su oni nekome dostavili spisak potrebnih stvari i da bi drugačije naručili da ih je neko pitao.


- Mislim da nam je dostavila Županijska uprava Civilne zaštite. Jednostavno, dobili smo donaciju. Hvala, OK - rekao je Jurić.


On je naveo je da su dobili 18 vatrogasnih odijela za gašenje požara na otvorenom, te opasače i rukavice. Kazao je da odijela nisu podijeljena pošto imaju 80 zaposlenih odnosno 64 operativna radnika.


- Ostavili smo ih za naše sezonce koje ljeti angažujemo, jer ih ne bi mogli podijeliti - rekao je Jurić, dodajući da se odijela koriste i da su solidna.


Naveo je da koriste donirane naprtnjače, ali ne i šljemove, jer su "niža kategorija" kad je u pitanju prozračnost, otpornost i mogućnost korištenja lampe. Svjedok je napomenuo da njegova jedinica inače nema šljemove za gašenje požara na otvorenom i da u tim situacijama koriste one za zatvorene prostore.


Dodao je da ne koriste ni donirane metlarice, jer one služe "za neke druge terene".


Suđenje se nastavlja 3. decembra, piše Birn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.