DOBRE VIJESTI

"Oksfordska vakcina biće za cijeli svijet"

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svijet"

D. H.

Vakcina

Foto: Ilustracija


Vakcina protiv virusa korona koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom biće za cijeli svijet, jer će koštati svega između tri i četiri dolara, prenio je britanski Telegraf.

- Oksfordska vakcina je vakcina za cijeli svijet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspješno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan cijeloj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima, piše u tekstu Telegrafa.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta, dodaje se u tekstu.

- Sa cijenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo djelić cijene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cjenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skup", navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svijet".

- Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspjeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje, rekao je Polard.

NA VRH

Podijeli članak na