ZENICA

Uskoro puštanje u promet najzahtjevnije dionice na koridoru 5C

Dionica bi trebala biti stavljena u promet nakon što se napravi uredba o visini naknade za korištenje ove autoceste i objavi u Službenom glasniku FBiH

Nova zenička obilaznica. D. Pucar

Piše: D. Pucar

25.11.2020

Novinari i ekipa JP Autoceste FBiH danas su obišli zeničku obilaznicu, jednu od najzahtjevnijih dionica na Koridoru 5C.

Reuf Kadrić, iz JP Autoceste FBiH, inžinjer za građenje na ovoj dionici, dao je neke tehničke zanimljivosti projekta.

- Ona se sastoji se od tri poddionice: Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica. Izgradnjom Zeničke obilaznice povezani su Zenica sjever i Zenica jug na autoputu. Kompletna dionica duga je 11 kilometara, a na njoj se nalazi oko 50 objekata. Mali dio trase je na otvorenom, a na njemu je ugrađeno preko 40.000 metara šipova i prek 70.000 metara geotehničkih sedara, kazao je Kadrić.


Najviši vijadukt

Na dionici radilo nekoliko stotina radnika, a radovi nisu prekidani ni za vrijema prošlogodišnjih visokih ljetnih temperatura, kao ni za vrijeme pandemije koronavirusa. Ukupna investicijska vrijednost radova je iznosila 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem međunarodnih financijskih institucija i bespovratnim sredstvima Europske unije.

Na poddionici Klopče – Donja Gračanica poseban izazov je bio gradnja vijadukta Babina Rijeka, čija najviša visina između vijadukta i terena iznosi 120 metara, što ga čini najvišim izgrađenim vijaduktom na Koridoru 5C.

Ova dionica bi trebala biti stavljena u promet nakon što se napravi uredba o visini naknade za korištenje ove autoceste i objavi u Službenom glasniku FBiH.

Sanacija saobraćajnica

U skladu sa sporazumoma JP Autoceste FBiH i grada Zenice privode se kraju i radovi na sanaciji lokalnih prometnica koje su korištene tijekom građenja Zeničke obilaznice. Izgradnjom lokalne ceste u dužini od četiri kilometra i mosta preko rijeke Bosne bit će ostvarena veza grada Zenice s magistralnom cestom M17 i izlazak na autoput.

Narcisa Livnjak – Borić, portparol JP Autoceste Federacije BiH rekla je da imaju novih 40 kilometara autoceste u izgradnji.

- Na sjeveru da je potpisan zadnji ugovor za dionicu Poprkuše – Nemila, da je u izgradnji dionica Vranduk – Ponirak kao i tunel Zenica, i ostatak dionice Donja Gračanica – Tunel Zenica, da u centralnom dijelu izvode radove na tunelu Ivan i dionicu Tarčin – ulaz u tunel Ivan ukupne dužine blizu sedam kilometara i na jugu dionica Počitelj – Zvirovići dužine 11 kilometara i Buna – Počitelj dužine 7,2 kilometra koja bi trebala biti okončana do kraja godine - kazala je Livnjak – Borić.

Nova zenička obilaznica. D. Pucar

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.