RUSKI AMBASADOR

Ivancov tvrdi: Doprinosimo procesu stabilizacije u BiH

On je istakao da Rusija ima razvijene političke, trgovinske, kulturne i ekonomske odnose sa BiH

Ivancov negira štetni utjecaj Moskve u BiH. RTRS

G. M. / Srna

26.11.2020

Odlazeći ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras da je njegova zemlja „garant Dejtonskog mirovnog sporazuma“ i da doprinosi procesu stabilizacije u BiH.

- U BiH sam došao prije šest godina, ali prije toga sam se četiri godine bavio BiH i Balkanom u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, tako da sam znao šta me očekuje ovdje - rekao je Ivancov.

On je istakao da Rusija ima razvijene političke, trgovinske, kulturne i ekonomske odnose sa BiH.

Komentirajući sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ivancov je ocijenio da je dobro što je ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja organizirao sjednicu i da je to dobra inicijativa.

- Dva puta godišnje svjedočimo sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a na kojima govori visoki predstavnik u BiH. Na posljednjoj sjednici je omogućeno da se čuje glas naroda iz BiH, odnosno da govore lideri tri naroda - naveo je Ivancov.

On je naglasio da sa predstavnicima zemalja koje su članice Vijeća za sprovođenje mira u BiH ima isti zadatak, a to je mirna i stabilna BiH.

- Razlika među nama jeste uloga međunarodne zajednice u BiH. Rusija polazi od toga da je njena uloga da savjetuje i doprinosi pozitivnim procesima, a ne bude tutor lokalnim stranama - rekao je Ivancov za Radio-televiziju Republike Srpske.

Kako tvrdi, „niko ne može da objasni u čemu je suština takozvanog malignog uticaja Rusije u BiH“.

- Sa vjerskim zajednicama i političkim predstavnicima u BiH razvijamo normalne odnose. Pojam „maligni“ uticaj Rusije ne dolazi iz BiH, nego iz inostranstva i odražava situaciju u međunarodnim odnosima. Polazimo od toga da ovdje ne treba uticati, nego pomagati i sarađivati - rekao je Ivancov.

On je naveo da u 14 prioriteta Evropske komisije piše da OHR ne može postojati na putu BiH ka EU.

- OHR je trebalo da bude zatvoren još 2007. godine, o čemu je odlučilo Vijeće za sprovođenje mira. Dva konstitutivna naroda ne žele OHR i možda je došlo vrijeme da bude zatvoren i što se ranije to dogodi, bit će bolje za BiH kako bi njeni narodi mogli da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je Ivancov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.