REAKCIJE

OHR: VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika

Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH, naveo je Brkić

A. J. / Fena

OHR: Popraviti imidž VSTV-a

Foto: Arhiv


Reputacija bosanskohercegovčkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon više medijskih upita za stav OHR-a o snimcima razgovora predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije koji su se pojavili u medijima.

- Čini se da je, nakon ovoga i nakon tzv. afere 'potkivanje', teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije - navodi glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Prema njegovim riječima, kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i uraditi ono što se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi također pomoglo da se popravi imidž VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima.

- VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika - poručuju iz OHR-a.

Više o:

OHR VSTV
NA VRH

Podijeli članak na