SVEČANOSTI

Oružane snage BiH obilježile 15. godišnjicu formiranja

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić te ministar odbrane BiH Sifet Podžić izvršili su postrojavanje počasnog voda

Postrojen počasni vod. Fena

Fu. M.

1.12.2020

Prije 15 godina osnovane su Oružane snage Bosne i Hercegovine i bila je to jedna od uspješnih reformi koje su provedene u BiH nakon rata kroz koji je prošla država devedesetih godina prošlog vijeka.

Donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15. godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih Oružanih snaga BiH.

Zbog pandemije koronavirusa i sprečavanja širenja virusa Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH organizirali su ceremoniju proslave 1. decembra Dana Oružanih snaga BiH uz ograničen broj prisutnih.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić te ministar odbrane BiH Sifet Podžić izvršili su postrojavanje počasnog voda uoči početka svečane ceremonije obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga BiH.

Komšić je uime Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH čestitao 15. godišnjicu Oružanih snaga BiH kazavši da je donošenjem potrebnih zakonskih rješenja omogućeno formiranje Oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

OS BiH dale doprinos u međunarodnim misijama. Fena

Okupljenima se obratio i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović koji je podsjetio na dostignuća u odbrambenom sektoru države BiH u posljednjih 15 godina, obuci pripadnika Oružanih snaga i učešća u mirovnim misijama.

Kako je napomenuo Oružane snage su mlada institucija koja je od osnivanja jačala i rasla te su se razvile u prepoznatljivu vojnu snagu kao najuspješnija u postdejtonskoj BiH i legitimna su snaga BiH.

Nastavili su, napomenuo je Mašović, pomagati civilnim strukturama i posebno u vremenu pandemije kada su bili angažirani na cijeloj teritoriji BiH ustupajući svoje resurse te izvođenju poslova dezinfekcije.

Podsjetio je da je do sada 1.732 pripadnika, a među njima 87 pripadnica Oružanih snaga BiH učestvovalo u međunarodnim misijama koje su izvršavali časno i profesionalno za šta dobijaju pohvale od NATO saveza i ostalih misija u kojima su učestvovali i iz koji su se svi vratili bez vanrednih događaja.

- Značajan doprinos u pomoći u vanrednim situacijama pružile su i helikopterske jedinice. Realiziran je 71 zahtjev za pružanje pomoći u medicinskoj evakuaciji i gašenju požara. Od 2006. godine utrošeno je 3.000 sati leta na te aktivnosti, spašeno je 1.000 ugroženih osoba, obavljeno 38 MEDEVAK letova, a na mjestima požara izbačeno je 10.000 tona vode - kazao je Mašović.

Okupljenima se obratio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je naglasio značaj ovog datuma, ali napomenuo da se u posljednjih 15 godina radi na reformi odbrane i pronalaze rješenja koja BiH vode na putu euroatlantskih integracija.

Podžić, Džaferović i Komšić. Fena

Ministar je naglasio da su Oružane snage i u vrijeme pandemije kontinuirano izvršavale svoje zadatke u smislu euroatlantskih integracija, učestvovanje u mirovnim misijama, dokazujući tako da su nezamjenjiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama.

- Očekujem veću podršku nadležnih institucija kroz povećanje budžeta za odbranu kako bismo mogli još efikasnije izvršavati zadatke iz programa reformi BiH, a operativne sposobnosti dovesti na još veći nivo - kazao je.

Kako je zaključio ministar odbrane Sifet Podžić, Ministarstvo odbane i Oružane snage su primjer da BiH može biti uspješna država kada postoji konsenzus i potreban nivo volje da se prihvate evropski i svjetski standardi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.