NAJAVILI I PROTESTE

Krivić za "Avaz": Spreman sam pomoći studentima ekonomije

Treba im pomoći da se njihovi zahtjevi preciziraju, odnosno na koji način mogu najbolje koristiti zakonske odredbe koje su im na raspolaganju, rekao nam je Krivić

Krivić: Opisali su svoje probleme. Avaz

Piše: A. J.

2.12.2020

Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji su iskazali ovih dana nezadovoljstvo provođenjem obrazovnog procesa na ovoj visokoškolskoj ustanovi, obratili su se za pomoć i Ministarstvu za obrazovanje nauku i mlade KS.

Promjena načina izvođenja ispita dva dana pred ispit, nemogućnost uvida u test, nedovoljno definirano gradivo za polaganje ispita, objavljivanje rezultata bez broja bodova, teško i obimno gradivo, smanjenje vremena izrade parcijalnih ispita sa 20 na 15 minuta, kratak period za izradu finalnog ispita (40 minuta) ili neadekvatno odgovaranje na studentske upite, samo su neki od problema na koje su ukazali Upravi Ekonomskog fakulteta. Najavili su i moguće proteste.

Ministar za obrazovanje KS Anis Krivić kazao je za "Avaz" da je uputio mejl studentima sa prijedlogom za sastanak.

- Želim čuti njihovu riječ i pokušati im pomoći. Uputio sam im povratni mejl budući da su bili nepotpisani. Opisali su svoje probleme, smatram da im mogu biti od pomoći i sa iskustvom bivšeg prosvjetnog inspektora. Treba im pomoći da se njihovi zahtjevi preciziraju, odnosno na koji način mogu najbolje koristiti zakonske odredbe koje su im na raspolaganju - rekao nam je Krivić.

Podsjećamo da je dekanesa ovog fakulteta Jasmina Selimović kazala za "Avaz" da profesorima neće praviti ustupke, ali da proteste ne podržavaju u situaciji pandemije.

- Postupit ćemo po pravilima i na svakom predmetu gdje se evidentira odstupanje od onoga što je prosjek godine poduzet ćemo predviđene mjere - kazala je Selimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.