PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Hoće li biti novih mjera za predstojeće praznike

Postojeće mjere u FBiH trebale bi biti produžene za još 14 dana

I nakon što vakcine stignu, bit će neophodno poštivanje mjera. Avaz

Piše: N. Ajnadžić

6.12.2020

Sve postojeće epidemiološke mjere u Federaciji BiH trebale bi biti produžene za još 14 dana, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako nam je rečeno, još nisu razmatrane eventualne mjere koje bi bile donesene u vrijeme predstojećih praznika, ali čini se da pooštravanja neće biti. Mjere Federalnog kriznog štaba stupile su na snagu 10. novembra i već su ranije produžene do 8. decembra, a sada će na snazi biti do 22. odnosno, 23. decembra.

Ograničeno kretanje

Kretanje je, podsjećamo, ograničeno od 23 do 5 sati, kao i okupljanje do 30 osoba i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. 

Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje (ZZO) FBiH jučer je saopćio dobru vijest o promjeni cijene komercijalnog testiranja. Umjesto dosadašnjih 140 KM, od naredne sedmice test će koštati 96 KM.

- Komercijalno testiranje na COVID-19 PCR metodom iznosi 96 KM, a cijena serološkog testiranja je 36 KM, bez PDV-a. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 7. decembra - saopćili su iz ZZO FBiH.


Musa: Uzrok zabrinutosti. Arhiv

Na početku pandemije koronavirusa PCR testiranje u FBiH koštalo je 215,20 KM, što znači da će od ponedjeljka biti više nego dvostruko jeftinije.

Također, iz ZZO FBiH napomenuli su da se komercijalna cijena odnosi na testiranje na vlastiti zahtjev, bez uputnice nadležnog ljekara, dok je za pacijente s uputnicom testiranje besplatno.

Trajanje zaštite

O zaštiti koju će pružati vakcina protiv COVID-19 jučer je govorio šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, doc. dr. Sanjin Musa. Naveo je da informacije o učinkovitosti vakcina bude optimizam. 

- Zaštita koju vakcina pruža protiv obolijevanja možda neće spriječiti prijenos na druge osobe. To u ovom trenutku nije poznato. Treba uzeti u obzir i trajanje zaštite. Zbog toga, i kada vakcine budu dostupne, COVID-19 će ostati uzrok zabrinutosti. Učinkovite javnozdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja, bit će potrebni još jedno izvjesno vrijeme i nakon što vakcine budu dostupne i kada počne vakcinacija - rekao je dr. Musa. 

Hladni lanac

U FBiH postoje registrirani veleprometnici s odgovarajućim kapacitetima za adekvatno skladištenje i distribuciju vakcina i osiguravanje hladnog lanca. Ključna odgovornost operativnih timova bit će planiranje i upravljanje operacijama lanaca opskrbe. Prilikom planiranja nabavke vakcina treba uzeti u obzir sve parametre koji mogu utjecati na distribuciju, skladištenje i administraciju vakcina u ambulantama primarne zdravstvene zaštite - kazao je dr. Musa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.