FEDERACIJA

Počela isplata novembarskih penzija

Najniža penzija 1. marta 2018. godine bila je 326 KM, a sada će penzioneri primiti 382 KM najniže penzije, kaže Mehić

Počela isplata za 430.000 penzionera. Arhiv

F. K.

5.12.2020

Isplata novembarskih penzija za oko 430.000 penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je danas.


Redovna isplata i stabilnost penzionog Fonda rezultat je provedene reforme i rada Vlade Federacije, a predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Redžo Mehić napominje da je Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, koji je sada na snazi u Federaciji BiH, polučio dosta dobrih rješenja koja su se odrazila na materijalni položaj penzionera.

- Taj Zakon definirao je stvari koje smo mi dugo tražili i koje dugo nisu bile riješene, a na prvom mjestu je to da je Vlada FBiH dala garanciju da će isplata penzija biti do petoga u mjesecu za protekli mjesec i sa zadovoljstvom mogu kazati kako to uredno teče - naglasio je Mehić u razgovoru za Fenu.

Druga stvar koju je navedeni Zakon dobro regulirao, dodaje Mehić, je da se isplata penzija vrši putem trezora, odnosno iz budžeta Federacije BiH te penzioneri više ne moraju brinuti hoće li na račun Federalnog zavoda pristići dovoljan dio sredstava za isplatu redovitih penzija.

- To se najbolje pokazalo na primjeru pendemije koronavirusa, kada smo već od marta bili u poziciji da nije bilo sredstava jer su se gubila radna mjesta, uposlenici nisu primali plaće i tako nije tekao redovni dotok prihoda od doprinosa. U tom vremenu, Vlada je zakoračila u kasu budžeta da bi riješila pitanje isplate penzija - kazao je Mehić.


Mehić: Veliki iskorak. Arhiv

Istaknuo je kako očekuje da će se sve navedeno prenijeti i u narednu godinu iako se redovno usklađivanje penzija vrši svake godine oko 15. aprila na osnovu dva parametra, a to su rast realne stope BDP-a u ovoj i prethodnoj godini te i troškova života. 

- Ako stvari budu kakve sada jesu, očekivati je da će iduće godine ta stopa rasta, odnosno ti pokazatelji biti manji - kazao je Mehić, ali je naglasio da je rukovodstvo Saveza poduzelo mjere da penzije ne padnu, odnosno da ne budu niže od dosadašnjih.

Vladi FBiH i resornom ministarstvu i federalnom zavodu uputili su zahtjev koji definira vanredno usklađivanje penzija gdje bi se ublažili kriteriji kako bi bar po osnovu vanrednog usklađivanja osigurali da penzije ostanu na ovom nivou ili da nešto rastu u skladu s troškovima života.

Još jedna prednost navedenog Zakona i rada Vlade Federacije BiH je, kako kaže, u tome što se u vremenu od 1. marta do danas dosta poradilo na povećavanju redovnom i vanrednom, posebno najnižih mirovina, te zaustavljanju rasta maksimalnih mirovina i to će biti tako sve dok najniže penzije ne dostignu najviše penzije.

- Najniža penzija 1. marta 2018. godine bila je 326 KM, a sada će penzioneri primiti 382 KM najniže penzije. Znam da je to daleko od dovoljnoga, ali ipak je to velik iskorak koji je učinila Federacija BiH, odnosno svi njeni subjekti na planu materijalnog položaja umirovljenika - naglasio je Mehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.