OTKRIVAMO

Zbog svađe nema 1,5 milijardi KM od MMF-a

Republika Srpska traži značajno više sredstava, iako je uobičajeno da dobije 33 posto, sada želi povećanje na 40 ili čak 45 posto

MMF pred bh. vlasti postavio dva seta uvjeta za odobravanje novog kredita. Arhiv

Piše: E. Halimić

6.12.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je pred bh. vlasti dva seta uvjeta za odobravanje novog kredita u vrijednosti od oko 1,5 milijardi maraka, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora u Vijeću ministara BiH.


RS protiv FBiH

Kako nam je kazao naš izvor, vlasti na nivou države, entiteta i Distrikta Brčko prvo će morati ispuniti obavezujuće preduvjete za odobravanje MMF-ovog kredita, a naknadno bit će u obavezi da ispunjavaju uvjete za pojedinačno odobravanje tranši. Pojašnjeno nam je da od samog početka pregovora traje svađa između entiteta, a koja je uzrokovana činjenicom da FBiH nije neophodan kredit kako bi se održala finansijska stabilnost. S druge strane, RS je itekako neophodna finansijska injekcija jer, iako to ne priznaju u javnosti, manji bh. entitet je u ekonomskom smislu na rubu propasti. 

Predstavnici Vlade FBiH u toku pregovora istakli su da sredstva planiraju potrošiti na nove mjere pomoći privrednicima, jer trenutno za to nema dovoljno novca u budžetu. FBiH ovaj novac planira potrošiti na stabilizaciju budžetskih fondova, a naročito penzionog, koji je u značajnoj krizi zbog smanjenja prihoda i velikog broja otkaza.

Jedna stvar posebno opstruira dogovor među entitetima, a to je činjenica da Republika Srpska traži značajno više sredstava. Iako je uobičajeno da RS dobije 33 posto novog kredita, predstavnici RS traže povećanje tog postotka na 40 ili čak 45.

Međutim, i ako o ovome postignu dogovor, osnovni problem zbog kojeg u pitanje dolazi realizacija novog aranžmana s MMF-om su tzv. prethodni uvjeti koje bh. vlasti moraju ispuniti kako bi uopće došlo do potpisivanja aranžmana.


Novi zakoni

Kako nam je kazao naš izvor, MMF je pred bh. vlasti do sada postavio minimalno dva uvjeta i oni se odnose na nadležnost Vijeća ministara BiH. Prvi se odnosi na poboljšanje zakonskog okvira kad je riječ o energetskom sektoru, a tačnije MMF traži da se usvoje drugi i treći paket Evropske energetske zajednice (EEZ). 

To, između ostalog, podrazumijeva donošenje državnog zakona o plinu i uvođenje državnog plinskog regulatora. Podsjećamo, ovo pitanje otvoreno je već više godina i do sada entiteti nisu mogli postići dogovor, a zbog činjenice da RS insistira da je upravljanje plinskim sektorom isključiva nadležnost entiteta.

Drugi prethodni uvjet jeste usvajanje novog zakona o javnim nabavkama BiH. Ovaj uvjet naišao je na očekivano nezadovoljstvo Vijeća ministara BiH, budući da se radi o vrlo složenom procesu koji bi u korijenu trebao reformirati oblast javnih nabavki i učiniti taj proces poštenijim i transparentnijim.

Usaglasiti pismo namjere

Kako nam je kazao naš izvor, uvjeti još nisu do kraja precizirani, a nije dogovoreno ni pismo namjere koje treba usvojiti Fiskalno vijeće BiH. Podsjećamo, Fiskalno vijeće čini šest članova, među kojima su predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer RS, premijer FBiH, ministar finansija i trezora BiH, te entitetski ministri finansija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.