AKTUELNO

EU traži od Bajdena da zajedno rade na Balkanu

“Avaz” saznaje: Brisel poslao prijedlog novoizabranom lideru SAD

Bajden: Nova politička inicijativa. Arhiva

Piše: H. J. I.

7.12.2020

Evropa je dala zapadnom Balkanu perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji. Nastavak partnerstva Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i bliske saradnje u ovoj regiji je od suštinskog značaja, posebno u pogledu olakšavanja dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u najnovijem dokumentu Brisela kojim se novoj američkoj administraciji predlažu načini transatlantske saradnje, otkriva “Dnevni avaz”.

Načini saradnje

Čelnici Evropske unije su dali svoje prijedloge novoizabranom američkom predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) u vezi s prioritetima i načinima saradnje, uključujući i ovu regiju, pri čemu se naglašava zajedničko djelovanje.

- Moramo zajedno raditi kako bismo podržali pomirenje, popravili vladanje i pogurali ključne reforme - istaknuto je u prijedlogu Brisela.

Naša zajednička posvećenost, kako su naveli, jeste ključna u svijetu u kojem autoritarne sile teže rušenju demokratija, agresivni akteri pokušavaju destabilizirati regije i institucije, te zatvorene ekonomije iskorištavaju otvorenost o kojoj ovise naša društva, stoji u izvještaju. U pogledu zapadnog Balkana, EU opet navodi da bi se naglasak trebao staviti na učvršćivanje odnosa Beograda i Prištine.

No, signali Bajdenove administracije govore da će i angažman u Bosni i Hercegovini biti ojačan. Odgovor novoizabranog američkog predsjednika se još očekuje, no ono što je jasno da će, unatoč prijedlogu Brisela, koji ne donosi ništa što već nije viđeno, doći do promjene uloge međunarodne zajednice.


Različiti interesi

Politički analitičar Reuf Bajrović smatra da odnosi EU i SAD ovise uveliko o pitanju kineske 5G tehnologije i ruskog projekta „Sjeverni tok 2“.

- Predložena agenda je prvi potez u pregovorima o očito neusklađenim interesima. Balkan je jedno takvo pitanje - izjavio je Bajrović za „Dnevni avaz“.


Bajrović: Balkan je mjesto neusklađenih interesa. Arhiva

On je zaključio da će prvi potez Bajdenove vlade po pitanju BiH biti osnaživanje OHR-a u kontekstu bonskih ovlasti. U vezi s odnosom SAD i EU, on navodi da je tu izuzetno važna uloga Njemačke.

- Njemačka će očito morati napraviti neke ustupke na Balkanu prema Sjedinjenim Američkim Državama i zategnuti odnose s Rusijom, koja je do sada podržavala Njemačku - dodao je. 

Evropeizacija Balkana

Bajdenova administracija će, kako saznajemo, zasigurno poštovati volju Brisela da se zajednički i koordinirano djeluje na Balkanu, ali je pitanje ko će u tome imati lidersku ulogu. Već je poznato da su sve vodeće međunarodne inicijative poslije Dejtona u BiH bile zajedničke i koordinirane s Evropskom unijom.

Briselu, koji već godinama pokušava mekom diplomatijom i uvjetima za članstvo utjecati na Balkan, sada će se pridružiti i robusna američka politička agenda, što može biti i presudan korak ka konačnoj stabilizaciji i evropeizaciji Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.