PREDSJEDNICA KOMISIJE

Fon der Lejen: Evropska unija će kupovati 50 milijardi kubnih metara američkog plina godišnje

Plin iz SAD-a zamijenit će plin iz Rusije, poručila je ona

Ursula Fon der Lejen. EU

A. O. / Anadolija

25.3.2022

Evropska unija i SAD dogovorili su se da će Uniji godišnje isporučiti 50 milijardi kubičnih metara američkog ukapljenog prirodnog plina, što bi moglo zamijeniti trećinu ruskih godišnjih isporuka plina u EU, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen (Ursula von der Leyen), javlja Anadolija.

- SAD se već obvezao da će EU ove godine osigurati dodatnih 15 milijardi kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina kao zamjenu za ruski plin. U budućnosti, međutim, Evropa će težiti stabilnoj opskrbi američkim plinom barem do 2030. godine. Cilj im je oko 50 milijardi kubičnih metara godišnje - rekla je Fon der Lejen.


Ubrzanje energetske tranzicije

- Plin iz SAD-a zamijenit će plin iz Rusije - jasna je bila predsjednica Evropske komisije, koja je također upozorila da će rat u Ukrajini postati strateški neuspjehruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon što je dogovor postignut, Bajden je rekao da će SAD i EU zajedno raditi na ubrzanju energetske tranzicije te da sporazum s Unijom nije u suprotnosti s klimatskim ciljevima.


Smanjenje ovisnosti

- Sporazum koji smo postigli povećat će energiju i nacionalnu sigurnost - dodala je fon der Lejen.

U Briselu se održava samit EU na kojem će sudjelovati i Bajden. Već u četvrtak razgovarali su o smanjenju ovisnosti o ruskim energentima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.