SARAJEVO

Na kome će se u SDA slomiti kola?!

Smjenom Prevljaka Bakir bi smijenio i Sebiju Izetbegović, toga su svi svjesni

Izetbegović svakim danom gubi podršku članstva. Arhiv

Piše: M. Aščić

8.12.2020

Sjednica Predsjedništva SDA na kojoj bi se trebali analizirati izborni rezultati i debakl ove stranke na lokalnim izborima bit će održana, najvjerovatnije, do kraja sedmice.

Sjednica dolazi u trenutku kada je ova stranka, osim loših rezultata, poljuljana i aferom „Respiratori“ i optužnicom protiv Fadila Novalića.


Brutalan poraz

No, vrh stranke, analizirajući rezultate, već je, kako stvari stoje, odlučio proglasiti krivce. Kola će se, najvjerovatnije, slomiti na šefovima općinskih organizacija, prije svega u Kantonu Sarajevo.

Isto je i u Zenici. Na tepeti je šef zeničke SDA Miralem Galijašević. Njemu se spočitavaju loša izborna kampanja i brutalan poraz koji je SDA doživjela od dojučerašnjeg SDA-ovca Fuada Kasumovića.


Izetbegović svakim danom gubi podršku članstva. Arhiv

No, bez obzira na pozive uglednih članova SDA, poput Denisa Zvizdića i Šemsudina Mehmedovića, da je problem i u vrhu stranke, zatim u KO SDA KS, da upravljaju podobni i nekompetentni, da su afere uništile stranku, to ekipu okupljenu oko lidera Bakira Izetbegovića toliko ne dotiče.

Jer smjenom predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikreta Prevljaka Bakir bi smijenio i Sebiju Izetbegović. Toga su svi svjesni.


Pravo lice

Predsjedništvo će zauzeti stav i u vezi sa Zvizdićem. Nije nemoguće da Zvizdić napusti SDA. Ako i ostane, neće zbog narušenog odnosa s Izetbegovićem imati status koji je donedavno imao. Pogotovo što je i u svom medijskom istupu žestoko isprozivao Sebiju Izetbegović, a Bakir mu je jasno poručio da sada može očekivati njegovo pravo lice.

Fočo: Potreban novi lider

Politički analitičar Salih Fočo, komentirajući posljednja dešavanja u SDA, izborni debakl, brojne afere, poteze rukovodstva, rekao nam je da je SDA potreban novi lider.

- Očito je da je SDA korumpirana od vrha do dna i da sama više ne zna kako izaći iz tih afera. Osim toga, očito je da je SDA postala stranka bez vizije i ideje. U posljednjih deset godina nismo čuli nijednu progresivnu ideju koja bi okupila probosanske stranke. Vrijeme je odavno da SDA dobije novog lidera, s općim povjerenjem javnosti i jasnom vizijom - kaže Fočo


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.