KORUPCIJA

Kafedžić: Utvrdili smo brojne nepravilnosti, javno ćemo prozvati neke zvaničnike

Sutra predstavljanje Analize antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo

Erduan Kafedžić. Arhiv

Fu. M.

8.12.2020

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS sutra će, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, predstaviti Integralni izvještaj o antikoruptivnim aktivnostima pod nazivom "Analiza antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS".

Šef Ureda Erduan Kafedžić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da ovaj sveobuhvatni dokument, napisan na 166 stranica, sadrži informacije o brojnim nepravilnostima iz oblasti javnih nabavki, sukoba interesa, zatim imenovanja, krivotvorenih diploma, štetno potpisanih ugovora...

- Radi se o jednoj kompletnoj analizi propraćenoj praktičnim primjerima korupcije i nepravilnosti koje je utvrdio naš Ured. Prvi put u javnosti objavit ćemo primjere kršenja zakona i korupcije u KS - napominje Kafedžić.

Institucije direktno prozvane

Iz svakog od tih primjera, dodaje, proizilaze preporuke i inicijative prema nadležnim organima kako bi se dodatno poboljšale i unaprijedile antikoruptivne aktivnosti u KS.

Kafedžić naglašava da se ne radi samo o uobičajenoj priči o borbi protiv korupcije, već o konkretnim aktivnostima koje na njenom preveniranju već duže vremena poduzima Ured za borbu protiv korupcije KS.

- Riječ je o vrlo sveobuhvatnoj analizi. Niko u našem okruženju nije nikad ni slično ovome do sada uradio. U analizi se spominju i neka zvučna imena rukovodilaca i nosilaca funkcija, a oni će se svakako moći prepoznati. Ovaj smo put direktno prozvali institucije i naveli veliki broj konkretnih primjera o nepravilnostima u zapošljavanju, javnim nabavkama, imenovanjima itd. - dodaje Kafedžić.

Ured na čijem je čelu najavljuje i krivične prijave protiv nosilaca javnih funkcija u KS koji su prekršili Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS.

- Do sada smo izolovali pet takvih osoba koji imaju obilježje krivičnog djela. Intenzivno radimo u saradnji sa Tužilaštvom i blizu smo krivičnih prijava koje podnosimo za tih pet osoba. A kad završimo s njima, idemo dalje na druge osobe - pojašnjava Kafedžić.

Gradnja tramvajskih stajališta

On se kratko  osvrnuo na protekli petogodišnji period otkako se nalazi na čelu Ureda zahvaljujući čijim je aktivnostima, kako je kazao, KS postao antikoruptivno ostrvo.

- Drugi kantoni, ali i ostali nivoi vlasti zaostaju za onim što je urađeno kod nas u KS. Ali naravno, to je tek početak. Pred nama je još mnogo posla, ali smo napravili dobre temelje za ozbiljne antikoruptivne akcije koje tek slijede. Uspjeli smo korupciju u KS kroz naše online baze podataka, izvještaje i aktivnosti učiniti vidljivom i mjerljivom - konstatuje Kafedžić.

Veoma važnim ocjenjuje da uz sve aktivnosti Ureda čvrsto stoje međunarodni partneri.

- Povećava se broj prijava, što govori da građani imaju povjerenje u naš rad. Ali, opet kažem, treba ići dalje. Jer, ovo nije ni blizu onoga što se od nas očekuje, kako bismo građanima KS u potpunosti vratili povjerenje u rad institucija, vladavinu prava i korupciju sveli na što je moguće niži nivo u javnom i privatnom sektoru - potcrtava Kafedžić.

Na kraju razgovora upitan je dokle se stiglo s istragom o sumnjivoj isplati milionskih sredstava konzorciju okupljenom oko BS Telecoma za projekt gradnje tramvajskih stajališta.

- Mi smo tu dokumentaciju proslijedili nadležnim institucijama i očekujemo brzo nekakav odgovor šta se do sada na tome uradilo. To je predmet koji smo mi inicirali i u svakom slučaju ispratit ćemo ga do kraja - zaključuje Kafedžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.