NA LICU MJESTA

U Tužilaštvu BiH ispitan Selmo Cikotić

Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Komisije

Cikotić prilikom dolaska u Tužilaštvo BiH. M. Aščić

Piše: M. Aščić

9.12.2020

U Tužilaštvu BiH danas je ispitan ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, saznaje "Avaz".


On je u ovu instituciju došao u 13 sati i zadržao se više od sat. S njim je bio advokat Fahrudin Ibrišimović.


Razlog je afera "Sigurnosne provjere". Tužilaštvo BiH, podsjećamo, donijelo je naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra Cikotića i penzionisanog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.


Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Nova istraga mogla bi također rezultirati novom optužnicom protiv Mehmedagića. On je nedavno optužen također za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nazakonoti izuzimanje videnadzora iz poslovnice „BH Pošte“ na Alipašinom Polju.


Nova naredba o istrazi zvanično je pokrenuta nakon krivične prijave koju su prije mjesec podnijeli pojedini policijski i državni službenici kojima je uskraćeno dozvola tajno, zbog čega su ostali bez posla. Nedugo zatim, po nalogu Tužilaštva  provjere je započela SIPA, koja je u Ministarstvu sigurnosti saslušala Cikotićevog pomoćnika Matu Miletića i tada se počelo klupko odmotavati


Zbog ove afere saslušani su svi državni ministra u Vijeću ministara, osim naravno osumnjičenog Cikotića. Među prvim svjedocima je saslušan i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.


Naime, sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Vijeće ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.



Cikotić ušao u Sud BiH. M. Aščić

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, ministrica Bisera Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.


U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere. Međutim Turković je, nakon ostavke Radončića u Vijeću ministara, poništila njegov prijedlog za imenovanjem Prašovića i predložila Sarića. Sporno je nominovanje penzionera Druškića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.