OTVARANJE ZA DESETAK DANA

Izolatorij Opće bolnice u Sarajevu imat će 40 kreveta za oboljele

Koronavirus ne poznaje granice i svi moramo sarađivati, kazao je ambasador Reinertsen

Tokom današnje posjete Covid bolnici. Opća bolnica

N. Aj.

9.12.2020

Covid bolnicu u Sarajevu, koja će biti otvorena za desetak dana, danas su posjetili norveški ambasador u BiH Olav Reinertsen, rezidentna predsjednica UNDP-a u BiH Steliana Nedera te premijer KS u tehničkom mandatu Mario Nenadić. Sa obzirom na to da je ovaj izolatorij u sastavu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, ugostili su ih v.d. direktora ove bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović te predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice dr. Sead Željo.

Reinertsen je izrazio veliko zadovoljstvo urađenim poslom koji je nastao kao rezultat dobre dugogodišnje saradnje njegove zemlje, UNDP-a i Vlade Kantona Sarajevo. 

Naglasio je da je Vlada Norveške obezbijedila finansijska sredstva i za nabavku moderne medicinske opreme, za ovaj izolatorij, koja će se koristiti isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19.

Koronavirus ne poznaje granice i svi moramo sarađivati - kazao je ambasador i dodao da Norveška pomaže i druge bolnice u BiH te je pozvao građane BiH da poštuju preporučene mjere zaštite.


Tokom posjete izolatoriju. Opća bolnica

Rezidentna predsjednica UNDP-a u BiH Nedera pohvalila je urađeni posao te istaknula značaj otvaranja Covid bolnice jer će se povećati broj bolničkih kreveta za smještaj pacijenata te da će se u ovom prostoru i nakon pandemije koronavirusa moći liječiti pacijenti od drugih infektivnih bolesti.

Ovo je saopćeno iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Nenadić je podsjetio da su radovi na adaptaciji bivše garnizone ambulante urađeni u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) te da su krenuli prije nekoliko mjeseci i da ga raduje činjenica da će za desetak dana biti sve završeno.

Vlada KS je za ovaj projekat izdvojila milion i 150 hiljada KM te omogućila zapošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v. d. direktora Opće bolnice srdačno se zahvalio Vladi Norveške i norveškom ambasadoru, UNDP-u i Vladi KS na pomoći da se uspostavi Covid bolnica čime će se kapaciteti za liječenje Covid pacijenata proširiti za 44 kreveta, a okončanjem druge faze i adaptacijom prvog sprata istog objekta na 100 postelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.