NAKON PODIZANJA OPTUŽNICE

Za šta se sve terete pripadnici Ravnogorskog pokreta

Terete se da su u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini

S jednoj ranijeg okupljanja. Radio Slobodna Evropa

A. Ka. / RadioSlobodna Evropa

10.12.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine, saopšteno je u četvrtak 10. decembra iz te pravosudne institucije. 

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta terete se da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Vršili postrojavanja

Optužnica je podignuta protiv Dušana Saldojevića zvanog Krvce i Čiča rođenog 1957. godine u Ključu, Slavka Aleksića zvanog Vojvoda, rođenog 1956. godine u Bileći i Riste Lečića, rođenog 1963. godine u Trebinju, piše "Radio Slobodna Evropa".

Optuženi se terete da su u martu 2019. godine sudjelovali na okupljanju na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Na tom mjestu su i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštali i pjevali pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


Šta kaže krivični zakon

Krivični zakon Bosne i Hercegovine u članu koji se odnosi na 'izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti' navodi da onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.  

Oko 200 četnika okupilo se 10. marta u Višegradu da oda počast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću uz gusle i prijeteće stihove "Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

Prema presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili oko 3.000 višegradskih Bošnjaka u ratu od 1992. do 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.