TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Nelson: Napredak BiH je zaustavljen zbog neodgovornih političara i korupcije

Ukoliko korupcija ne prestane, nastavit će podrivati u sve državne institucije i to će uništiti sistem i demokratiju, rekla Stromkvist

Održana konferencija "20 godina poslije, zapadni Balkan i BiH - da li je korupcija pobijedila?". L. Medinić

Piše: L. M.

11.12.2020

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Transparency Internationala održana je konferencija "20 godina poslije, zapadni Balkan i BiH - da li je korupcija pobijedila?".

Prisutnima se obratila ambasadorica Švedske u BiH Johana Stromkvist koja je rekla da negativni trendovi nisu samo odlazak građana nego trendovi korupcije. 

- Ukoliko korupcija ne prestane, nastavit će podrivati u sve državne institucije i to će uništiti sistem i demokratiju. Borba protiv korupcije je ključna za demokratiju. Jaka demokratija će usloviti jaku ekonomiju. Švedska vlada je odlučila pomoći institucijama koje se bore za demokratiju. Borba protiv korupcije je osnovni zadatak Švedske. 

Osnaživanje kapaciteta u borbi protiv korupcije u BiH mora značajnije napredovati kako bi postala ozbiljna članica EU. Možda se čini da je teško to politički osvariti, ali nema drugog puta koji će povratiti povjerenje građana. Jake intitucije su bitne za borbu protiv korupcije. To mora biti srž društva - rekla je ambasadorica. 

Dodala je da se BiH mora posvetiti dubinskim problemima, a ne posljedicama.

Važnost života običnog građanina. L. Medinić

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric Nellson) naglasio je važnost života običnog građanina.

- Rješavanje korupcije je preduvjet za svaku zemlju da svoju budućnost uzme u svoje ruke. Borba protiv korupcije se mora učiniti transparentnom. Napredak BiH nije zaustavljen zbog finansijskih problema niti nedostatka stručnog kadra, već zbog neodgovornih političara i korupcije. Američka vlada stoji uz sve vas koji se bore protiv korupcije, naglasio je ambasador Nelson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.