GRANIČNA POLICIJA

Galić: Kada je riječ o migrantima problem je EU

On je potvrdio da se takav priliv očekuje i u narednim mjesecima, navodeći da Granična policija razmjenjuje podatke sa kolegama iz Srbije

Galić: Granica s Grčkom se lako prelazi. Arhiv

G. M. / Srna

11.12.2020

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da je, kada je riječ o migrantima, problem EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako.

- Godine 2016. imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je prošle godine bilo 29.800. Imamo još 20-ak dana do kraja tekuće, i sačekat ćemo konačne brojke, koje neće biti male, jer evidentno je da imamo rapidan rast ulaska migranata - rekao je Galić.

On je potvrdio da se takav priliv očekuje i u narednim mjesecima, navodeći da Granična policija razmjenjuje podatke sa kolegama iz Srbije.

- Nećemo da plašimo javnost, ali ogroman je broj onih koji čeka da uđe u BiH. Ovdje nije problem Srbija, već EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako. Imamo nelogičnu situaciju da nam migranti dolaze iz EU i onda se ponovo zaustavljaju pred kapijom Evrope u Hrvatskoj - istakao je Galić.

On je rekao za RTRS da je najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, Iraka, Irana, a da je na sedmom mjestu ratom zahvaćena Sirija.

- Sada je jasno da to nisu ratne migracije, već sa određenim ciljem, prije svega političkim i ekonomskim - dodao je Galić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.