INVESTICIJE

EU usvojila budžet, BiH od novca za zapadni Balkan gradi 10 projekata

Također, predložena je i izgradnja željezničke pruge Vareš - Banovići, kao i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik i remont pruge Šamac - Doboj - Rječica

Evropsko vijeće usvojilo budžet. Agencije

Piše: Fu. M.

11.12.2020

Evropsko vijeće je, nakon maratonskih pregovora, uspjelo postići dogovor o paketu pomoći za EU od 750 milijardi eura i o sedmogodišnjem budžetskom okviru EU, nakon što je uklonjena prijetnja Mađarske i Poljske da će uložiti veto.

Za zapadni Balkan ova vijest je značajna i iz razloga što se u okviru ovog novca nalazi devet milijardi eura grantova predviđenih za pomoć regionu u infrastrukturnim i drugim projektima koji su od značaja za svakodnevni život građana.

Veto Mađarske i Poljske

Podsjećanja radi, Mađarska i Poljska zaprijetile su vetom jer nisu željele prihvatiti da se evropski novac veže za pitanja vladavine prava, jer strahuju da bi se ti kriteriji mogli primjenjivati na politički način. Evropski lideri su postigli dogovor na način da će Mađarska i Poljska moći putem Evropskog suda uputiti ocjenu zakonitosti ove klauzule, a predviđeno je i da će svaka od zemalja članica kojoj bude uskraćen novac, čak i ako pomenuta odredba ostane, a ako joj na temelju klauzule bude uskraćen novac, moći tu odredbu osporavati pred sudom.

Projekti iz BiH

Što se tiče projekata koje je kandidirala BiH, a koji bi se trebali finansirati evropskim novcem, radi se o listi od deset projekata koje je ljetos u Brisel delegirao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Radi se o projektima brzih cesta Brčko - Tuzla - Živinice, zatim Lašva - Travnik - Jajce te Mostar - Široki - hrvatska granica.

Također, predložena je i izgradnja željezničke pruge Vareš - Banovići, kao i elektrifikacija pruge Doboj - Tuzla - Zvornik i remont pruge Šamac - Doboj - Rječica. Predložena je i izgradnja gasovoda Travnik - Zagvozd te izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

Na listi je i izgradnja autoputa koridorom 5c kroz RS Vukosavlje - Doboj te izgradnja puta Foča - Šćepan Polje s državnim mostom ka Crnoj Gori. Vrijednost ovih projekata bi iznosila više stotina miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.