RATNA ODŠTETA

Pokrenuto izvršenje američkih presuda teških stotine milijardi dolara

Navedene žrtve ili njihovi zakonski nasljednici iz spomenutih presuda bit će dužni potpisati punomoć za njihovo zastupanje

Žrtve rata imaju pravo na odštetu. Agencije

Piše: Fu. M.

16.12.2020

Članovi stručnog tima advokata, pravnih eksperata, univerzitetskih profesora i istraživača iz SAD, Njemačke, Austrije, Hrvatske i BiH, predvođeni evropskim advokatom prof.dr. Ramom Atajićemć, u saradnji sa Udruženjem za zašitu ljudskih prava "Slabodni pogledi" iz Sarajeva i organizacije CCR iz Njujorka urgirali su kod pravosudnih i državnih organa SAD da se produži presuda Okružnog suda u Njujorku donešenih po tužbama oštećenih, zlostavljanih, mučenih osoba za vrijeme rata i genocida u BiH.

Presude su produžene za narednih 20 godina.

Prof. dr. Ramo Atajić. Agencije

- Radi se o presudoma po tužbama žrtava genocida, silovanja, mučenja i svih vidova torture od strane vojnih i poticijskih snaga vojske RS na čijem je čelu kao vrhovni komadant stojao optuženi i osuđeni Radovan Karadžić, vojni i politički lider udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). Na čelu tog UZP-a je bio Slobodan Milošević, koji je za sva ta zlodjela presuđen u SAD - uključujući sve moguće zločine za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu - navodi se u javnom pozivu kojeg su objavili stručni tim advokata, pravnih eksperata i drugih stručnjaka - navedeno je.

Na čelu tog UZP-a, podsjećaju, bio je Slobodan Milošević, sa političkom, vojnom i sigurnosnom  strukturom tadašnje države, a bosansku granu tog UZP-a činili su vojni, policijski i sigurnosni organi tzv. Republike Srpske na čelu sa vojnim i političkim liderom Radovanom Karadžićem koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Javni poziv. Avaz

- Slobodan Milošević, koji je bio u Hagu kao glava UZP-a u BiH optužen, presuđen je djelimičnom presudom na koju odluku suda se svjestan posljedica tog čina nije nikada žalio pa je samim tim činom i sa direktnim umišljajem pristao da bude proglašen krivim za najteža kaznena djela zločina, agresije, uključujući i djela genocida u Brčkom, Ključu, Sanskom Mostu, Bijeljini, Prijedoru, Srebrenici, Bosanskom Novom i drugim mjestima - navodi se u javnom pozivu.

Navedenim američkim presudama žrtvama je dosuđena pravična naknada štete te i posebna odštetna kazna za zlostavljanja, mučenja, silovanja, progone, prisilno premještanje u logorima, prisilno zatrudnjivanje ženskih osoba, izgladnjavanje i slično.

- Mi zastupamo naše klijente i nalogodavce po gore navedenim presudama za odštetu čiji iznosi su veći od nekoliko desetina milijardi američkih dolara sa kamatama. Od 1993. godine do sada za samo 36 oštećenih žrtava, ne računajući i na hiljade žrtava koje nisu spomenute u navedenim presudama, a imaju  identično pravo na odštetu, u procesu koji će biti pokrenut za sve žrtve ma gdje živjele na planeti zemlji u Njujorku iduće godine - naveli su advokati.

Javni poziv. Avaz

Pozvani su svi zainteresirani za naplatu odštete.

- Bilo bi poželjno da se zainteresirani za naplatu odštete, predsuđene izvršnim presudama američkog suda u Njujorku, jave što prije, jer smo izvršili sve uvjete za podnošenje zahtjeva nadležnom sudu u jednoj od država EU, BiH, Srbije, Crne Gore, za priznanje i izvršenje presuda kojima je dosuđena odšteta žrtvama genocida - navedeno je u javnom pozivu.

Jedna od tužbe. Avaz

- Navedene žrtve ili njihovi zakonski nasljednici iz spomenutih presuda bit će dužni  potpisati punomoć za njihovo zastupanje i ugovor o nalogu,a čiji sadržaj bi uskladili sporazumno nalogodavac i nalogoprimac. Američki sud je već presudio po američkom zakonu ko će platiti troškove i naknadu advokata, vještaka i istražitelja - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.