CIK BIH

Bakalar razgovarao sa Nelsonom, Satlerom, Kavalec i Jovanovićem

Razgovarali su o lokalnim izborima 2020. godine, uključujući izbore u Mostaru, kao i o značajnim naporima vezanim za izbornu reformu koja bi unaprijedila integritet izbora i kojom bi se implementirale preporuke ODIHR-a i GRECO-a

A. Ka.

Željko Bakalar

Foto: Agencije


Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) Željko Bakalar sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Država u BiH Erikom Nelsonom (Eric Nelson), šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johanom Satlerom (Johann Sattler), šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Ketlin Kavalec (Kathleen Kavalec), i direktorom projekta Koalicije "Pod lupom" Dariom Jovanovićem. 

Značajni napori

Razgovarali su o lokalnim izborima 2020. godine, uključujući izbore u Mostaru, kao i o značajnim naporima vezanim za izbornu reformu koja bi unaprijedila integritet izbora i kojom bi se implementirale preporuke ODIHR-a i GRECO-a, koje su također dio Ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. 

Ambasadori su pohvalili CIK BiH za značajne napore uložene na osiguranju da se lokalni izbori održe u skladu sa međunarodnim standardima, uprkos brojnim ograničenjima, između ostalog onih koji su uslijedili zbog pandemije COVID-19. Naglasili su da je neovisnost CIK BiH neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sistem, te je neprihvatljiv svaki pokušaj utjecaja ili vršenja pritiska na njihov rad.

Ambasadori su, također, pozdravili proaktivnu ulogu Koalicije «Pod lupom» u praćenju izbora i izvještavanju o svim neregularnostima i tvrdnjama o nepravilnostima tokom cijelog izbornog procesa. Osim toga, istaknut je značaj bliske saradnje između CIK BiH i posmatrača iz organizacija civilnog društva u procesu izbora.

- CIK BiH se ove godine nesumnjivo suočio sa izuzetnim udarima i poduzeo je korake bez presedana u cilju unaprjeđenja izbornog procesa usprkos tim izazovima – rekao je Nelson.

Ambasadori su pozdravili činjenicu da je CIK BiH pravovremeno odgovorio na sve izborne neregularnosti, te su pozvali sve nadležne organe vlasti da u potpunosti istraže ove neregularnosti, kao i da poduzmu adekvatne naredne aktivnosti.

- CIK je poduzeo velike napore na unapređenju transparentnosti svog rada i to se isplatilo. Transparentna i efikasna komunikacija između CIK BiH, agencija za provođenje zakona i tužitelja je neophodni preduvjet za pravovremeno rješavanje navodnih izbornih prevara i mi ohrabrujemo sve uključene aktere da dodatno unaprijede svoju saradnju – kazala je Kavalec.

Navodi o izbornim nepravilnostima nakon nedavno održanih lokalnih izbora, pokazali su da je i dalje neophodna tehnička i šira zakonodavna reforma koje će osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa.

Mišljenje Evropske komisije

- Mišljenje Evropske komisije je vrlo jasno u tome da se značajan napredak u postupku pristupanja EU ne može postići bez temeljitog unaprjeđenja zakonodavnog i institucionalnog okvira BiH u pravcu demokratske kvalitete izbornog procesa. Građani ove zemlje također očekuju potpunu transparentnost i integritet izbornog procesa – kazala je Kavalec.  

Nadalje, ambasadori su pozdravili činjenicu da će građani Mostara nakon 12 godina imati mogućnost da glasaju 20. decembra, naglasivši da se izbori moraju održati na slobodan, pravedan i transparentan način, uz poštivanje svih mjera zaštite zdravlja. 

Predstavnici Koalicije „Pod lupom“ su napomenuli da će njihov tim posmatrača na dan izbora pokriti svih 150 redovnih biračkih mjesta u Mostaru.

Na kraju sastanka, ambasadori su izrazili podršku očekivanjima građana BiH da će 2021. godina biti produktivna u pogledu napretka 

NA VRH

Podijeli članak na