PRESS KONFERENCIJA CIK-A

Bakalar: Sve spremno za održavanje izbora u Mostaru

Za izbore u Mostaru 184 birača glasat će putem kovid timova

Željko Bakalar. Arhiv

Piše: M. Smajkić

18.12.2020

Centralna izborna komisija (CIK) održala je danas konferenciju za medije povodom predstojećih izbora u Mostaru.

Kako je kazano, za glasanje u Mostaru bit će otvoreno 150 redovnih biračkih mjesta, a 16 će ih biti u odsustvu.

- Za izbore u Mostaru 184 birača glasat će putem kovid timova. Za posmatranje izbora akreditirano je 1.717 posmatrača – kazao je predsjednik CIK-a Željko Bakala dodajući da je CIK spreman za održavanje izbora.

Posebno se osvrnuo na uvjete pod kojima se ove godine održavaju izbori u Mostaru.

-    Svima nam je jasno da se izbori provode pod uvjetima pandemije. Pretpostavljajući da će izbori biti tokom pandemije, regulirali smo način postupanja na biračkom mjestu. Pored toga, obavezna je fizička distanca, a svi članovi biračkih odbora dužni su se pridržavati epidemioloških mjera – naglasio je Bakalar.

U Gradsko vijeće Mostara se bira 35 vijećnika. M. Smajkić

-U Gradsko vijeće Mostara se bira 35 vijećnika iz Gradske izborne jedinice koja obuhvata cijelo područje Grada Mostara i iz šest izbornih jedinica gradskih područja . To znači da će svaki birač dobiti dva glasačka listića - rekao je on.

Kako je propisano zakonom, iz Gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika, a u Gradskom vijeću bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Izborna jedinica Sjever bira dva gradska vijećnika, izborna jedinica Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug također dva, Jugozapad sedam i Zapad bira četiri vijećnika.

-Nijedan od konstitutivnih naroda niti iz grupe ostalih ne može imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara. Na glasačkim listićima će se naći 31 politički subjekt, od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, četiri neovisna kandidata i jedna lista neovisnih kandidata, ukupno 370 kandidata - dodao je Bakalar.

Također, rekao je da je centralni birački popis za lokalne izbore u Mostaru zaključen 11.novembra 2020. godine gdje je upisano 100.864 birača, od čega 96. 797 birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsutnosti, 34 za glasanje osobno za općinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Pozvao je birače da dan prije nedjeljnih izbora provjere da li su upisani u centralni izborni spisak.

- Sutra počinje izborna šutnja, gdje je zabranjena svaka vrsta oglašavanja političkih subjekata koji učestvuju na lokalnim izborima u Mostaru. Biračka mjesta se otvaraju od 7 sati ujutru do 19 navečer - podsjetio je Bakalar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.