SAOPĆENJE

Evropska unija od bh. vlasti traži da nađu rješenje za smještaj migranata

Iz Delegacije su se javnosti obratili saopćenjem pod naslovom „Izjava EU o situaciji po pitanju migracija u BiH“

Sjedište Delegacije EU. Arhiv

G. M.

23.12.2020

Delegacija EU u BiH oglasila se povodom današnjih dešavanja u vezi s migrantima u Krajini. Iz Delegacije su se javnosti obratili saopćenjem pod naslovom „Izjava EU o situaciji po pitanju migracija u BiH“.

Kako navode, danas je zatvoren kamp „Lipa“, „objekat koji je bio uspostavljen kao privremena mjera, neuslovna za zimu“, a „time je oko 3.000 izbjeglica i migranata ostalo bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zimskim uslovima“.

- Postoje svi preduslovi za izmještanje izbjeglica i migranata iz „Lipe“ u prihvatni centar „Bira“ u Bihaću. Preduslovi su utvrđeni odlukama Vijeća ministara BiH o lokaciji „Lipa“, prihvatnom centru „Bira“, nacionalnim Planom mjera i aktivnosti te u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu. Nažalost, vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u „Biru“, koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije – navodi se u reakciji.

Dodaje se da „neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi“.

- Još jednom pozivamo vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar „Bira“ u Bihaću kao privremeno rješenje. Pozivamo vlasti da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu. Evropska unija je u više navrata izražavala zabrinutost povodom situacije po pitanju migracija i pojavi humanitarne krize u zemlji. Osigurana je podrška za sve resorne vlasti u iznalaženju, definisanju i pregovorima o mogućim rješenjima – navodi se.

Evropska unija je nadalje pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom kao i pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom.

- Nedavno je Evropska komisija usvojila paket pomoći od dodatnih 25 miliona eura sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Evropska unija i njeni partneri nastavljaju pomagati i ublažavati uslove u kojima borave izbjeglice i migranti van smještaja - stoji u saopćenju Delegacije EU u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.