TUŽILAŠTVO BIH

Afera "Var": Podignuta optužnica zbog namještanja nogometnih utakmica u BiH, koje sudije su uzimale mito

Optuženi se terete za krivična djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Primanje dara i drugih oblika koristi i krivičnim djelom-Primanje mita

Optuženi Dominković. Avaz

Piše: M. Aščić

24.12.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivna krivična djela u predmetu "Var" za organizirani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica u BiH.

Ovim je potvrđeno pisanje "Avaza" od prije dva mjeseca da je optužnica spremna.

Optužnica je podignuta protiv:

1. Vladimira Dominkovića (rođenog 1967. godine u Orašju). On je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Komisije za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH.

2. Ilije Živkovića (rođenog 1981. godine u Brčkom). On je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom / Fudbalskom savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

3. Kenana Bajraktarevića (rođenog 1984. godine u Brčkom). On je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije BiH, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Tužilaštvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina za osumnjičene u ovom predmetu.

Bajraktarević: Među optuženima. Avaz

Optuženi se terete da su, u drugoj polovici 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao skupinu za organizirani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Krivičnog zakona BiH, radi počinjenja krivičnih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7.000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.


Živković: Dominković ga delegirao. Avaz

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za krivična djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Primanje dara i drugih oblika koristi i krivičnim djelom-Primanje mita.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.