PREDUZEĆE TRŽNICE-PIJACE

Miškić: Lokalni moćnici žele nam uzeti atraktivne lokacije

Pokušavaju nam preoteti i promijeniti namjenu zemljišta, a na kojima rade i obezbjeđuju egzistenciju naši vjerni zakupci, kaže Miškić

Miškić: Brojni problemi. Avaz

Piše: A. Nalo

25.12.2020

Sačuvati atraktivne lokacije s kojima raspolažemo, a za koje interes već duže vrijeme pokazuju lokalni moćnici, jedan je od gorućih problema s kojim se borimo, kazao je za “Dnevni avaz” v.d. direktora sarajevskog preduzeća "Tržnice-pijace" Bojan Miškić.   

- S obzirom na to da nismo vlasnici pojedinih lokalaliteta, a koristimo ih preko 20 godina, sve veći pritisak imamo od lokalnih moćnika koji imaju u saradnji sa pojedinim gradskim i općinskim vezama. Naime, pokušavaju nam preoteti i promijeniti namjenu zemljišta, a na kojima rade i obezbjeđuju egzistenciju naši vjerni zakupci koju većina čine RVI, šehidske porodice,zatim poginulih boraca i one socijalno ugrožene – ističe Miškić.

Upravi glavobolju zadaju i "takozvanih dioničari" koji su u sporu sa preduzećem već 20 godina. Naime, određene grupe tadašnjih i dio sadašnjih radnika probali su da privatizuju preduzeće kroz fiktivne uplate za iste.

- Dionice nikad nisu upisane u registar vrijednosnih papira i danas se na sudovima vode dva spora po ovom pitanju. Preduzeće je podiglo i krivične prijave za određene osobe koje se dovode u sumnju za krivotvorenje isprava i lažno davanje mišljenja. Ovdje očekujemo veću pomoć od strane Vlade KS i Skupštine KS koja mora stati u odbranu imovine KJKP "Tržnice-pijace". Bitno je navesti da je većina imovine preduzeća od općeg interesa za KS te se ne bi smjelo dopustiti nikakva privatizacija koja bi javnu imovinu predala privatnim licima ili postratnim profiterima – rekao je Miškić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.