ZASTUPNIK U NSRS-U

Vukanović za "Avaz": Ko je Dodiku dao spornu ikonu

Savić tvrdi da je Vukotić sa još nekim veteranima išao kod Dodika na sastanak, da su tražili da veterani dobiju određena sredstva iz budžeta, da postanu ustavna kategorija, i da im je to Dodik obećao

Duško Vukotić i Milorad Dodik: Da li je predsjednik Veterana RS poklonio spornu ikonu. nebojsavukanovic.info

Piše: G. Mrkić

26.12.2020

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović kaže da ga je kontaktirao bivši predsjednik Skupštine Veterana RS-a Dragan Savić koji tvrdi da je predsjednik Veterana RS Duško Vukotić donio iz Luganjska ikonu Svetog Nikole i poklonio je Miloradu Dodiku u maju 2018.

Podsjetimo da je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ikonu darovao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, ali da ju je ovaj vratio nakon informacija da je ukradena u Ukrajini.

Demantirana priča Dodikovih savjetnika

- Jutros mi se javio bivši predsjednik Skupštine veterana RS Dragan Savić i rekao da on zna da je Dodik dobio ikonu negdje u maju 2018, kada se Vukotić vratio iz Luganjska - kazao je Vukanović za Avaz.ba.

Savić tvrdi da je Vukotić sa još nekim veteranima išao kod Dodika na sastanak, da su tražili da veterani dobiju određena sredstva iz budžeta, da postanu ustavna kategorija, i da im je to Dodik obećao.

- Tom prilikom, kada im je Dodik obećao da će to uvrstiti u Skupštinu jer ima većinu, Vukotić mu je poklonio tu ikonu koju je dobio kada je bio u posjeti Rusiji i Luganjsku. Ta posjeta je bila nešto vezano za susrete veterana zemalja pobjednica iz Drugog svjetskog rata – prepričao nam je Vukanović razgovor sa Savićem.

Vukanović otkrio nove detalje slučaja. Arhiv

Savić tvrdi da je još jedan veteran bio tu, i do detalja je opisao koji je bio datum - 29. maj 2018. Do detalja opisuje i kako su se sastali s Dodikom, da su ga čekali pet sati, i „kako ih je Dodik kasnije izigrao“, prenosi Vukanović.

- Savić, koji je bio najbliži saradnik Vukotića, tvrdi da je to ta ikona 99 posto koju je Vukotić tada donio iz Luganjska i poklonio je Dodiku, koji ju je tada sklonio u sef – navodi Vukanović.

Dodaje da ovo „prije svega demaskira priču na koju su pokušali da se vade nemušto Dodikovi savjetnici izmišljajući da je neka tobože porodica iz Banjaluke to imala već dugi niz godina“.

Moskva će spustiti odnose sa BiH na stepenicu niže

- Njega (Savića) je vjerovatno to ponukalo da izađe u javnost. Jutros me je sam zvao, on je to posvjedočio, spreman je dati policiji... Mi možemo samo da nagađamo da li je to ta ikona, šta mu je dao Vukotić, kakva je vrijednost, šta je dobio kao protuuslugu, kakvi su njihovi međusobni odnosi... – kazao nam je Vukanović.

On ističe da bi sada trebalo reagirati pravosuđe i saslušati, ako je Dodik u bolnici, njegove najbliže saradnike, šefa kabineta, protokola, savjetnike, Vukotića...

- Ovo je nezabilježen skandal da se nešto pokloni Lavrovu, pa da on to pošalje po ambasadoru natrag. To je više nego jasna poruka. Rusija će sigurno spustiti bar stepenicu niže odnose i sa RS i sa BiH u cjelini zbog ovog skandala. Neko mora da odgovara i podnese ostavku jer je to veliki skandal međunarodnih razmjera – navodi Vukanović za Avaz.ba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.