NAKON IZJAVA NA PRESSU

Izetbegović pristao na smjenu KO, odlaze li Prevljak i Sebija?

Izetbegović je kazao da su na ovogodišnjim lokalnim izborima u urbanim centrima glasači dali podršku novim mladim licima, “jer ljudi žele promjene”

Bakir Izetbegović. Avaz

Piše: D. Hadžović

30.12.2020

Na novogodišnjoj pres-konferenciji na kojoj je govorio o izbornim rezultatima koje je SDA ostvarila na loklanim izborima 15. novembra, Izetbegović je najavio odlučnu kadrovsku obnovu općinskih odbora u kojima je SDA ostvarila loše izborne rezultate. Izetbegović je najavio smjenu općinskih odbora SDA u sarajevskim općinama Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, u kojima je SDA doživjela potop, izgubila načelnička mjesta i većinu u vijećima, te nakon dugo vremena izgubila i gradonačelničku poziciju.

- SDA je naučila lekciju ili će se mijenjati unutar sebe ili će rizikovati da slabi i da bude promijenjena. Mijenjat ćemo se unutar sebe. Moramo dati šansu mladim, obrazovanim, elokventnim kadrovima, rekao je Izetbegović, ističući da SDA mora ličiti na sredinu u kojoj želi postići uspjeh. U Tuzli, Zenici, Bihaću, evo sad u Sarajevu smo, nažalost, kompletirali neuspjeh u urbanim centrima. Vjerovatno će doći do promjena na Ilidži, u Novom Sarajevu i Centru, a onda, po svojoj prilici, do novih izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, ali o tome će odlučivati Predsjedništvo SDA. Ja ću dati ove preporuke - rekao je Izetbegović.

Na ovaj način Izetbegović je indirektno najavio i moguću smjenu Fikreta Prevljaka kao šefa kantonalnog odbora ove stranke. 

Ovaj stav Izetbegović podržao je i Abdulah Skaka, aktuelni gradonačelnik Sarajeva ispred ove stranke.

- Nema nikakve sumnje da je potrebno napraviti promjene, to su nam i birači rekli na izborima. Uvjeren sam da SDA, kao najjača politička stranka, a to smo i ranije pokazali, ima dovoljno kapaciteta i širine da iznjedri kadrove koji će ostvarivati bolje izborne rezultate u Sarajevu. Podržavam ono što je predsjednik Izetbegović rekao da povjerenje treba dati mladim i energičnim ljudima u interesu građana i države. Te promjene će pokazati snagu SDA – rekao je Skaka za "Avaz. 

S Prevljakom krenulo po zlu

Podsjetimo, upravo je afera s izborom Prevljaka za novog šefa kantonalnog odbora SDA izazvala lavinu osipanja i unutrašnjih sukoba u SDA. 

Iako je Prevljak u utrci za ovu funkciju zvanično izabran s većim brojem glasova od svog protukandidata Semira Efendića, u javnost je procurio snimak na kojem se čuje tadašnji potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kako dogovara lojalnost glasa nepoznatog izaslanika, koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka. 

Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić iznosi brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o korupciju u kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima za budućnost.

Iako Efendić nikada nije priznao rezultat unutarstranačkih izbora, Prevljak, "poltron porodice Izetbegović" kako za samog sebe kaže, ostao je na čelu kantonalnog odbora. No, nakon skandala stranka je krenula stranputicom.

Osim Sarajlićeve ostavke na sve stranačke funkcije, iz stranke je izbačen Aljoša Čampara koji je otvoreno stao uz načelnika općine Novi Grad i pozivao na odgovornost. I sam Semir Efendić dugo je vremena bio na izlaznim vratima stranka. Osim Efendića, još jedan od potencijalnih kandidata za napuštanje SDA-ovog broda je i jedan od najuglednijih članova njenog rukovodstva Denis Zvizdić, koji otvoreno kritikuje Izetbegovićeve poteze i izlaskom iz stranke za sobom bi nesumnjivo povukao još nekoliko istaknutih stranačkih prvaka.

Ipak, obračun s unutarstranačkom opozicijom nije puno pomogao Izetbegoviću. Sarajevska SDA pod vodstvom Prevljaka doživjela je potop u glavnom gradu, izgubivši načelnička mjesta u ključnim sarajevskim općinama, te će nakon dugo vremena ostati i bez gradonačelnika.

Sudbina Sebije

Da li će Sebija Izetbegović ostati bez stranačke funkcije u SDA. Avaz arhiv

Da li je suočen s unutarstranačkim pritiskom i izbornom brukom njegovih omiljenih kadrova Izetbegović konačno odlučio da se povuče pred pritiscima, sačuva mir u stranci i svoje kadrove pusti niz vodu, ostaje još da se definitivno vidi. 

No, ukoliko Izetbegović zaista namjerava smjenjivati kadrove u Kantonu Sarajevo, kako je danas najavio, onda bi u  tom paketu bez stranačke funkcije mogla ostati i njegova supruga Sebija Izetbegović, koja je nominalno potpredsjednica KO SDA Sarajevo, a zapravo je stvarna šefica Fikretu Prevljaku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.