UNSKO-SANSKI KANTON

Crveni krst BiH nastavlja pomagati migrantima

CK BiH nastavlja da ulaže napore i resurse u ublažavanje migrantske krize u BiH, prevashodno pružajući pomoć migrantima u pokretu, tj. migrantima van migracionih centara

Spremni pomoći migrantima maksimalno sedam dana. Arhiv

A. J. / Fena

31.12.2020

Imajući u vidu situaciju na prostoru Unsko-sanskog kantona i lokalitetu "Lipa", Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine uz podršku Crvenog križa u Unsko-sanskom kantonu će nastaviti misiju u pružanju humanitarne pomoći migrantima na području BiH, posebno na području USK koji je i najviše pogođen migrantskom krizom, saopćili su iz Crvenog krsta/križa BiH.




Privremeno rješenje

Crveni križ Unsko-sanskog kantona traži od institucija i vlasti Bosne i Hercegovine, prvenstveno institucija i vlasti USK da osiguraju pročišćavanje puta ka migracionom kampu "Lipa", kako bi se omogućio neometan pristup i pružila humanitarna pomoć ranjivim kategorijama migranata.


Navodi se da CK BiH nastavlja da ulaže napore i resurse u ublažavanje migrantske krize u BiH, prevashodno pružajući pomoć migrantima u pokretu, tj. migrantima van migracionih centara.


Struktura Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je spremna staviti i materijalno tehička sredstva na raspolaganje kao privremeno rješenje u spašavanju migranata i njihovo zbrinjavanje na lokalitetu "Lipa" u trajanju od maksimalno sedam dana.

Mobilni timovi

- Ukoliko se odlučimo za taj korak tražimo od organa vlasti BiH i USK da neometano pružimo podršku uz saglasnost institucija vlasti BiH i USK kao privremeno rješenje za spas ljudskih života mobilišući cjelokupnu strukturu Društva Crvenog krsta/križa BiH kroz postojeće mobilne timove - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.