PROCESI

Sud BiH danas donosi odluku o optužnici protiv Šahinpašića?

Ova optužnica ranije je vraćena Tužilaštvu BiH na doradu, koje je ispravilo tražene nedostatke

Šahinpašić: Optužen za ometanje rada pravosuđa. Arhiv

Piše: M. Aščić

5.1.2021

Sud BiH danas bi trebao donijeti odluku o tome hoće li biti potvrđena optužnica Tužilaštva BiH protiv glavnog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Vahidina Šahinpašića, zbog krivičnog djela Protupravno lišenje slobode iz članka 147. i Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. Krivičnog zakona BiH.

Ova optužnica ranije je vraćena Tužilaštvu BiH na doradu, koje je i ispravilo tražene nedostatke.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. augusta 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao zapovjed djelatnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Također, u optužnici je navedeno da je Šahinpašić, u noći 05./06. septembra 2017. godine u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić se tereti i za kazneno djelo ometanje rada pravosuđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.