REAKCIJE

Profesor Adis Maksić za “Avaz”: Tramp odlazi, ali trampizam ostaje

Amerika ima itekako dug put kojeg treba preći da bi se podjele koje je Trump napravio počele da smanjuju

Maksić: Otvoren proces koji se neće zaustaviti. Avaz

Piše: A. Bajramović

8.1.2021

Donald Trump je, prije političkog angažmana, bio reality zvijezda, državu je vodio kao da učestvuje u reality programu, režirao je paralelnu stvarnost biračima, koji su ga slijepo pratili kao spasioca države od korumpiranih elita koje su se distancirale od naroda. Ovo je bio posljednji čin te predstave, kaže za “Avaz” profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr Adis Maksić. Pokušaj hiljada Trumpovih pristalica da zaustave imenovanje novog predsjednika nije uspio.

- To će na kraju dovesti do toga da će puno njih završiti u zatvoru i to će biti dosta ljudi koji će dobiti zatvorske kazne duže od godinu dana. To je bio logični slijed svega onoga što je Trump radio u protekla dva mjeseca. Čekao je do zadnje prilike da kaže da će otići jer između danas i inauguracije Bidena 20. januara nema više ništa. On zna da odlazi sa vlasti, a sve što mu je preostalo je bilo da proba da opstruira, da oteža život i da se sveti dijelu Amerike koji nije glasao za njega. Ovo je bila kulminacija svega toga, još jedan čin u toj predstavi koju je režirao – pojašnjava Maksić.


Dug put

Dodaje da su američka demokratija i njene institucije prošle test, jer na sceni je bio populista koji je koristio sav politički kapital pokušavajući da uruši te institucije.

- Imao je veliki kapital, pošto je imao otprilike 73 miliona glasača. Na kraju mu nije uspjelo. Međutim, ne znam da će ovo ojačati Ameriku, jer Amerika ima itekako dug put kojeg treba preći da bi se ove podjele koje je on napravio počele da smanjuju. 73 miliona glasača je glasalo za čovjeka koji odlazi, ali on će nastaviti da podiže temperaturu kao osoba koja više nije predsjednik. Iako Trump odlazi, trumpizam ostaje. Možemo da vidimo da će on nastojati da u narednim mjesecima bude politički akter u SAD, u smislu da desetine miliona Amerikanaca, skoro polovina Amerike neće gledati na novog predsjednika kao legitimnog predsjednika i to je ono što je opasno. Šta će se desiti za naredne 4 godine, hoće li se Trump pokušati ponovo kandidovati?! Šta će se desiti sa Republikanskom partijom, da li će se pojaviti neki novi Trump, neko ko će pokušati biti lice tog populizma?! Znači, otvorio je čitav proces koji se neće zaustaviti odlaskom Trumpa sa vlasti – ističe Maksić.


Jači angažman u BiH

Maksić dodaje da ima osnova za procesuiranje odlazećeg predsjednika SAD, ali da je to vrlo osjetljivo pitanje jer on iza sebe ima milione Amerikanaca, a cilj nove administracije je da ujedini državu. Kada je u pitanju naša zemlja, Maksić je siguran da će novi predsjednik Joe Biden mnogo jači angažman SAD u BiH, najviše kroz izmjene Ustava BiH.

- Kroz implementaciju presude Sejdić – Finci na primjer i kroz aspekte vezane za ljudska prava. Takođe će se to manifestovati kroz podršku nekim novim ustavnim rješenjima koja će osnažiti državu, ali ne trebamo očekivati da će se za vrijeme Bidenovog mandata promijeniti osnovne konture, osnovna podjela BiH koju imamo iz Dejtona. U svakom slučaju, kako njegov mandat bude tekao moći ćemo da vidimo puno veći angažman Amerike ovdje – ističe prof. dr Adis Maksić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.