ZASTUPNICA SBB-A

Đapo: Nisam mogla biti na dvije sjednice u isto vrijeme

Federalni Dom naroda je prekinuo sjednicu prije rasprave o Zakonu o zaštiti okoliša i tada sam se vratila na državni parlament , rekla je Đapo

Edita Đapo, zastupnica SBB-a. Avaz

Piše: A. Čengić

11.1.2021

Prijedlog smjene predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministara i njihovih zamjenika, kako se i očekivalo nije dobio potrebnu većinu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Za je glasalo je 13 zastupnika, 24 njih je bilo protiv, a troje suzdržanih, što znači da inicijativa nije usvojena, dok je dvoje bilo odsutno s glasanja. 

Sjednica još traje

Među odsutnima bila je i zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu PS BiH i federalna ministrica Edita Đapo. Kako nam je rekla u isto vrijeme kada se održavala sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odvijala se i sjednica Doma naroda Federacije.

- Na dnevnom redu je bio Zakon o zaštiti okoliša. Kada su mi iz Doma naroda javili da će uskoro naša tačka izašla sam sa sjednice državnog parlamenta. Međutim, tada je u državnom parlamentu bilo glasanje o smjeni Vijeća ministara. Federalni Dom naroda je prekinuo sjednicu prije rasprave o Zakonu o zaštiti okoliša i tada sam se vratila na državni parlament gdje sam glasala za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova, a sjednica još uvijek traje - rekla nam je Đapo.

Podsjetila je da je u diskusiji iskazala nezadovoljstvo radom Vijeća minsitara BiH te je u tom kontekstu izdvojila pitanje nabavke vakcina, ekonomskih mjera i migrantske krize. 

- Mislim da je krajnje vrijeme da predsjedavajući Vijeća minsitara skupa sa ministrom sigurnosti poduzme sve aktivnosti kako bi se ova pitanja riješila - kazala je zastupnica Đapo u diskusiji. 

Kako su glasali zastupnici

Zastupnici koji su glasali protiv smjene Vijeća ministara BiH uglavnom dolaze iz stranaka koje čine državnu vlast.

To su:  

Zastupnici SDA: Denis Zvizdić, Alma Čolo, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Edin Mušić, Safet Softić i Adil Osmanović,

Zastupnici HDZ-a: Darijana Filipović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Borjana Krišto.

Zastupnici SNSD-a: Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać.

Zastupnici Srpskog kluba: Obren Petrović, Jakov Galić i Nenad Stevandić.

Protiv smjene glasala su i sva trojica zastupnika DF-a Vlatko Glavaš, Dženan Džonlagić i Zlatan Begić, a pridružila im se i Nada Mladina iz SDP-a.

Uprkos ranijim prozivkama da bi SDA trebalo da podrži smjenu, samo je Šemsudin Mehmedović iz ove stranke bio suzdržan, kao i HDZ-ov Nikola Lovrinović. 

Nenad Nešić, aktuelni predsjednik DNS-a također je glasao za smjenu Vijeća ministara.

Za smjenu su očekivano bili zastupnici iz opozicionih klupa - iz Naše stranke Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić, iz Nezavisnog bloka koji je pokrenuo inicijativu glasala je Aida Baručija, iz A-SDA Jasmin Emrić.

Iz Republike Srpske, osim Nenada Nešića, za smjenu su bili još PDP-ovi Branislav Borenović i Mira Pekić, a iz SDS-a Mirko Šarović i Dragan Mektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.