NA LICU MJESTA

Vlasnik "Vatre" saslušan u Tužilaštvu: Kako je Osman Mehmedagić kupio kuću od Šaćira Čedića i kako ju je isplatio

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM

Piše: Miralem Aščić

12.1.2021

Šaćir Čedić, vlasnik lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu, saslušan je jutros u Tužilaštvu BiH. On je, kako saznajemo, iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti  prodaje kuće 2017. godine osumnjičenom direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, kojem se već sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

Čedić se u ovoj pravosudnoj instituciji zadržao skoro sat vremena.

Mehmedagić i Čedić. Avaz

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata, koja je smještena u Posavskoj ulici na broju 22, Mehmedagiću prodao za 116.000 KM. 

No, u odlivu sredstava sa računa osumnjičenog Mehmedagića, ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.

Naime, sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je i Čedić pozvan u Tužilaštvo. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine.

Čedić je tužiocima morao objasniti da li je kuća koju je prodao Mehmedagiću bila u devastiranom stanju, da li je imala i bazen i o kakvoj se transakciji tačno radilo.



Kuća na adresi Posavska 22. Avaz

Osim toga, osumnjičeni Mehmedagić mora objasniti Tužilaštvu odakle mu gotovi novac, a neovisno od toga, je li u pitanju, eventualno, pranje novca. 

Podsjećamo, naš list je još 2018. godine objavio da direktor OSA-e krije od koga je kupio dvije nekretnine u Sarajevu, od koga i po kojoj cijeni, je li uplata izvršena s njegovog tekućeg računa na račun prodavca i je li Porezna uprava FBiH izvršila procjenu nekretnine te je li platio porez na promet nepokretnosti.

Kako smo naveli tada u tekstu, Osmica krije odakle mu novac za kupovinu skupocjenih nekretnina, što je istragom Tužilaštva i utvrđeno.

Čedić napustio Tužilaštvo iza 12 sati. M. Aščić

Ko je Šaćir Čedić

Šaćir Čedić je vrlo blizak prijatelj porodice Izetbegović. On je suprug Muvedete Čedić-Butmir, jedne od najbližih saradnica Sebije Izetbegović, koja je javnosti postala poznata kada je objavljena njena godišnja plaća od 106.224 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.