VISOKA KORUPCIJA

Mektić i ostali: Čizme bile potrebnije od metlarica

Svjedok je kazao da nije dobio naknadu za poslove u okviru ovog projekta, iako je to bilo planirano

Mektić nakon jednog od ročišta. Arhiv

A. J. / Birn

14.1.2021

Na suđenju bivšem državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako se zalagao da se umjesto određenih dijelova vatrogasne opreme, planiranih u projektu Evropske unije (EU), nabave čizme koje su bile potrebnije, piše Birn.

Amir Hrustić je kazao da je sa kolegom iz Federalne uprave civilne zaštite bio uključen u projekat koji je uključivao obuku i opremanje vatrogasnih jedinica.

On je rekao da je imao više aktivnosti u okviru ovog projekta, uključujući obuku i vježbu organizovanu u maju 2015. u Kolašinu u Crnoj Gori, na kojoj su učestvovala i vatrogasna društva iz deset općina iz BiH.

Nije bio dio tima

Svjedok je kazao da nije dobio naknadu za poslove u okviru ovog projekta, iako je to bilo planirano, kako im je rekao izvjesni Brković iz Ministarstva sigurnosti BiH sa kojim su kontaktirali.


Hrustić je dodao da je njega i kolegu početkom 2016. direktor "isključio iz nekih razloga", a postavio dvije koleginice, koje su na kraju dobile po dvije hiljade KM “na osnovu jednog odlaska”.


Govoreći o nabavkama opreme, on se prisjetio sastanka na kojem je sugerisao da se smanji broj metlarica i kaciga kako bi se nabavile čizme. Napomenuo je da mu nije jasno ko je stavio metlarice za vatrogasne službe u Hercegovini.


Prema njegovim riječima, i drugi su se složili sa tim, ali mu nije poznato šta je na kraju nabavljeno, jer više nije bio dio tima.


Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.


Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.


Mektićeva Odbrana je napomenula da se u optužnici navodi da je 22. maja 2015. Civilna zaštita dostavila spisak opreme.


Na pitanja Mektića, svjedok je pojasnio da su dobili od Ministarstva plan nabavke opreme, ali da su se na sastanku predstavnika entitetskih civilnih zaštita i Brkovića složili da je potrebno napraviti izmjene i nabaviti čizme. On je dodao da je Brković rekao da će vidjeti sa EU za dodatna sredstva. Precizirao je da je dogovor bio usmeni, ali da ne zna šta se kasnije dešavalo.


Svjedok je na pitanja optuženog Golijanina naveo da nije bio uključen kada je 2014. pisan projekat, ali je kazao da smatra da po tom pitanju nije konsultovana struka. Golijanin ga je pitao da li mu je poznato ko je konsultovan kada je definisana nabavka opreme, a Hrustić je rekao da nije.


Garaplijina braniteljica Adna Dobojlić ispitivala je svjedoka o njegovoj stručnosti i pravilniku kojim su metlarice propisane kao minimalna vatrogasna oprema.



Tužiteljica odustala od saslušanja drugog svjedoka


Svjedok je rekao da je doktor nauka iz oblasti zaštite i spašavanja i da mu je poznato da su metlarice propisane pravilnikom. Potvrdio je i da vatrogasne službe nisu imale metlarice, ali je istakao da im nisu ni potrebne.

Tužiteljica Vedrana Mijović je odustala od saslušanja drugog svjedoka, takođe iz Civilne zaštite, koji je čekao da uđe u sudnicu. Ona je navela da je Hrustić sve ispričao i da nema potrebe da se drugi svjedok saslušava na iste okolnosti.


Suđenje se nastavlja 28. januara, piše Birn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.