NASTAVLJEN RAD

Sjednica Skupštine TK: Većina traži smjenu Vlade

Zatražena je i smjena dijela rukovodstva tog zakonodavnog organa, tačnije Vujovića koji dolazi iz reda Srba

Sjednica Skupštine TK. Fena

Piše: E. Skokić

15.1.2021

Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu danas je ponovo zatražila smjenu Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem.

Inače, na dnevnom redu je razmatranje prijedloga i usvajanje budžeta TK za 2021. godinu kao i prijedlog i Zakona o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

Bit će razmatrana i Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu. Na dnevnom redu je i Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK za 2021. godinu.

Dopuniti dnevni red

Nedugo nakon početka sjednice zastupnik SDP-a Dževad Hadžić zatražio je dopunjavanje dnevnog reda pojedinačnom smjenom ministara te u konačnici i premijera Tuzlanskog kantona.

Kada je riječ o ministarstvima, zatražena je smjena ministra obrazovanja i nauke, zatim finansija, kulture, sporta i mladih, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zdravstva te za boračka pitanja.

U prijedlozima za smjenu ministara nisu se našla četiri ministarstva na kojima od ranije nema ministara. Dva su smijenjena ranije, odnosno ministar unutrašnjih poslova i rada, socijalne politike i povratka, dok su dva – prostornog uređenja i zaštite okolice te trgovine, turizma i saobraćaja ranije podnijela ostavku i riječ je o kadrovima SBB-a.

Prema prijedlogu, do imenovanja nove vlade posao ministara obavljali bi sekretari ministarstava.

Pauza u toku

Također, zatražena je i smjena dijela rukovodstva tog zakonodavnog organa, tačnije Vujovića koji dolazi iz reda Srba te njegovog zamjenika Borisa Krešića koji je pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

Vujović je na to kazao da nema ništa protiv prijedloga dnevnog reda, naglasivši da bi se ipak trebalo držati onog izvornog oblika s obzirom na to da je jedna od takvih instrukcija stigla i od OHR-a.

Iz SDA su zatražili pauzu u trajanju od pola sata, koja je trenutno u toku.

Na današnjoj sjednici pojavili su se svi zastupnici i članovi rukovodstva skupštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.