REAKCIJE

Prijava protiv direktora OSA-e nije udar na državu!

Da li je borba protiv korupcije udar na temelje države ili spašavanje države od korumpiranih pojedinaca u vlasti

Piše: M. Aščić

18.1.2021

Osman Mehmedagić, Nermin Nikšić i Aljoša Čampara. Avaz

Samo kod nas, u Bosni i Hercegovini, mogu se izjavljivati ovakve gluposti. 

Kazao je ovo za „Avaz“ Nermin Nikšić, lider SDP-a i predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e, reagirajući na izjavu Trifka Buhe, zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), da je prijava protiv direktora ove institucije udar na temelje države. Isto što i Buha, smatra i sam direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica


Pranje para

Mehmedagiću se sudi u Sudu BiH za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, skupa s uposlenikom OSA-e Muhamedom Pekićem. Oni se terete za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića. 

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava. Optuženi su od direktora „BH Pošte“ tražili snimak s nadzorne kamere od 27. avgusta prošle godine, navodeći da je u pitanju državna tajna. Osim ovog procesa, Mehmedagića u još nekoliko slučajeva istražuje Tužilaštvo.


Mehmedagić: Brojne istrage Tužilaštva. Arhiv

Mehmedagić ima problem s dokazivanjem valjanosti svoje diplome i stručne spreme, ali i problema s porijeklom novca, odnosno eventualnim pranjem novca u slučaju kupovine kuće od vlasnika „Vatre“, odnosno kupovine automobila Audi Q5 za suprugu od člana Komisije za nadzor rada OSA-e i SDA-ovog delegata u Domu naroda BiH Asima Sarajlića.

Zato je opravdano pitanje jesu li pobrojani slučajevi udar na temelje države BiH, ili je u pitanju čuvanje temelja na kojima se gradi pravna država u kojoj nema nedodirljivih. Je li borba Tužilaštva BiH protiv visoke korupcije udar na temelje države ili spašavanje države od korumpiranih pojedinaca u vlasti?

Nikšić: Temelji BiH puno su jači i čvršći. Arhiv

Nikšić kaže da ovo nije prvi slučaj da se izjavljuju ovakve stvari i da se krivične prijave protiv istaknutih političara tretiraju kao udar na Bošnjake, Srbe ili Hrvate, zavisno od toga kojem narodu političar pripada. Tvrdi da su, na njihovu žalost, temelji BiH puno jači i čvršći da bi ih uzdrmala bilo kakva krivična prijava protiv pojedinaca, kakvu god funkciju obnašali.

- Ali nazvati krivičnu prijavu protiv bilo koga, pa makar bio član Predsjedništva, premijer, zastupnik, predsjednik parlamenta ili neke stranke, pa i direktor OSA-e, udarom na temelje države, ustvari, najbolje pokazuje koliku važnost ti ljudi sebi pridaju. Svejedno mi je da li se Buha želi dodvoriti svom šefu ili želi reći da bi neki eventualni postupak protiv njega, također, bio udar na temelje države, njegova izjava predstavlja uvredu za sve državljane BiH - kaže Nikšić.

Bez komentara

Povodom izjave Buhe, kontaktirali smo i Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i šefa izvještajno-obavještajnog tijela, koje, također, nadzire rad OSA-e. No, on nam je odgovorio: 

- Nemam komentar. Neka svako radi svoj posao.

Tegeltija: Neka svi rade svoj posao. Arhiv

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, nije maogao ništa komentirati jer je, kako nam je rekao, svjedok u procesu protiv Mehmedagića. 

Čampara: Svjedok u postupku. Arhiv

Problemi sa zapošljavanjem i nepotizmom

Mehmedagić ima problem i sa zapošljavanjem. Odnosno klijentelizmom i nepotizmom u slučaju zapošljavanja sina ministrice vanjskih poslova Bisere Turković te zapošljavanja sestre Muhameda Pekića u Ministarstvo vanjskih poslova, o čemu smo ranije dokumentirano pisali. 

Blokiran rad Komisije

- Tačno je da sam, kao predsjednik Parlamentarne komisije za nadzor nad zakonitošću rada OSA-e, insistirao na rasvjetljavanju nekih stvari i pojava, ali je, nažalost, rad Komisije blokiran odbijanjem zastupnika iz HDZ-a da učestvuju u njenom radu. Puno je stvari mimo imenovanja direktora, njegovog zamjenika i glavnog inspektora o kojima bi se Komisija trebala očitovati, a prijedlozi za imenovanje iz Vijeća ministara su svakako problem zbog nefunkcioniranja unutar parlamentarne većine (SNSD, HDZ, SDA, DF) - kaže Nikšić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.