PRAVDA ZA DAVIDA

Stanivuković rekao da "Davidovo srce" više niko neće uklanjati

Jedan od naših zahtjeva jeste da se od Gradske uprave dobije saglasnost za postavljanje spomenika ubijenom Davidu Dragičeviću na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo, naveli su

A. Jamaković

Članovi grupe koji su prisustvovali na sastanku

Foto: Pravda za Davida


Iz grupe "Pravda za Davida" saopćili su da su vrata kabineta gradonačelnika Banje Luke po prvi put otvorena i za građane Banje Luke koji su dio ove grupe koja uskoro obilježava 3 godine postojanja.

Navode da je poziv gradonačelnika Draška Stanivukovića uslijedio je nakon što su mu uputili zahtjev kojim traže da se preispita odgovornost, sprovede disciplinski postupak i donesu sankcije protiv svih koji su se nezakonito i neljudski obračunavali sa "Pravdom za Davida".

Javna okupljanja

- Dobili smo obećanje da će se to i desiti. Gradonačelnik je naglasio da "Davidovo srce" na ušću Crkvene u Vrbas niko više iz komunalne policije neće dirati. Rečeno nam je da komunalna policija od MUP-a dobija zahtjeve da se sve sa ušća ukloni. Mi smo tražili da nam se dostave ti sramni dopisi. Da vidimo ko tu sramotu potpisuje - navode iz grupe.

Dodaju da su takođe tražili imena onih iz Gradske uprave koji su naređivali uklanjanje "Davidovog srca".

- Jedan od naših zahtjeva jeste da se od Gradske uprave dobije saglasnost za postavljanje spomenika ubijenom Davidu Dragičeviću na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo. Jedan od naših prijedloga jeste da čitav taj prostor oplemenimo (postavljanje klupa i slično). Dobili smo obećanje da će prijedlog biti razmotren. Obećano nam je da neće biti nikakav problem da na Trgu Krajine povodom 3. godišnjice ubistva Davida Dragičevića nekoliko dana stoji isto ono srce koje je mjesecima tu stajalo - navode.

Tražili su da vrata Doma omladine budu dostupna i njima, a obećano je da neće biti nikakvih problema u vezi sa tim.

- Tražili smo od gradonačelnika da Skupštini grada predloži novu Odluku po kojoj će javna okupljanja moći da se održavaju i na mjestima osim Trga Krajine i parka Mladen Stojanović. Rečeno nam je to odličan prijedlog i da će biti razmotren. Na kraju, obećano nam je da će vrata Gradske uprave biti uvijek otvorena i za nas - navode.

Ista prava za sve

Ističu da je jedino što traže od Gradske uprave i gradonačelnika jeste da rade svoj posao, da poštuju zakon i procedure, a što nije bio slučaj sa prethodnom upravom.

- Ništa osim toga mi ne tražimo. Nikakav specijalan tretman. Ista prava za SVE. Zahvalni smo gradonačelniku na pozivu i vjerujemo i nadamo se da će data obećanja biti ispunjena - naveli su iz grupe "Pravda za Davida".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na