DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Softić: Izvinjavam se što sam glasao za Arnautov prijedlog

Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio, kaže Safet Softić

Safet Softić. Agencije

A. Ka.

20.1.2021

U vezi s inicijativom Damira Arnauta u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i "posljedicama" koje je izazvala u dijelu javnosti, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH i zastupnik SDA Safet Softić uputio je izvinjenje jer je neke ličnosti stavio u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima. 

Nedavno je usvojena incijativa kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH od nižih nivoa, koji su zaduženi za ta pitanja (lokalne zajednice) traže da promijene nazive ulica, trgova i mjesta koja nose naziv po osobama koje su na bilo koji način povezane ili su sarađivale sa fašističkim i nacističkim pokretom tokom Drugog svjetskog rata.


Lični stav predlagača

- Inicijativa Damira Arnauta, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnesena u novembru prošle godine, a o kojoj se glasalo na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH, u njenom osnovnom tekstu je prihvatljiva i ima opravdanje u antifašističkom opredjeljenju našega društva. Ovu inicijativu pratilo je obrazloženje, koje predstavlja lični stav predlagača. Navodeći imena ličnosti u obrazloženju Inicijative, zastupnik Arnaut je sebi dao za pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno - navodi Softić. 

Zatim je objasnio da u trenutku kada su se zastupnici izjašnjavali, njemu lično kao ni njegovim kolegama zastupnicima iz kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio Inicijativu.

- Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Husein ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste. Posebno ovdje ističem ime Husein ef. Đoze, zato što sam odrastao nad njegovim tekstovima i vjerujem da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao na mene - izjavio je.

Javno izvinjenje

Softić dalje ističe da bez obzira što nije bilo namjere u njegovom postupanju, osjeća dužnost da uputi javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je "ovaj njegov previd povrijedio".  

- Unatoč tome što Inicijativa nema nikakvo obavezujuće dejstvo i ne proizvodi nikakve pravne posljedice, učinit ću što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog mog propusta. Zbog ovog propusta, kao musliman i član Sabora IZ-e, osjećam moralnu i institucionalnu odgovornost prema Zajednici - poručio je predsjednika Sabora IZ i član SDA Safet Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.